Νόμπελ Ειρήνης: Συγκλόνισε η 85χρονη επιζήσασα της Χιροσίμα

Νόμπελ Ειρήνης: Συγκλόνισε η 85χρονη επιζήσασα της Χιροσίμα Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) παρέλαβε χθες το βράδυ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2017 στo Όσλο.

Η 85χρονη Σετσούκο Θέρλοου, που επέζησε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, και η Σουηδή ακτιβίστρια Μπεατρίς Φιν πήραν το Νόμπελ εκπροσωπώντας τον ICAN.

Η Σετσούκο διασώθηκε από τα ερείπια ενός  κτιρίου και  δήλωσε ότι οι περισσότεροι συμμαθητές της, οι οποίοι ήταν στο ίδιο δωμάτιο, κάηκαν ζωντανοί. Περιγράφοντας τον τρόμο που έζησε αφηγήθηκε πως θυμάται τους τραυματίες να αιμορραγούν και να είναι καμμένοι.

H Σετσούκο ήταν μόλις 13 χρονών όταν η ατομική βόμβα χτύπησε τη Χιροσίμα. Κατάφερε να συρθεί και να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια και σήμερα είναι ζωντανή. Απευθyνόμενη στο ακροατήριο είπε: «Σε όλους εσάς εδώ και σε όσους ακούν στον κόσμο θα επαναλάβω τα λόγια που άκουσα στα ερείπια της Χιροσίμα: Μην παραιτείσαι, σπρώξε, προχώρα. Δες το φως...».

«Η ιστορία των πυρηνικών όπλων πρέπει να τελείωσει και το τέλος της εξαρτάται από εμάς. Θα είναι το τέλος των πυρηνικών όπλων ή θα είναι το δικό μας τέλος; Ένα από τα δύο θα γίνει. Η μόνη λογική δράση είναι να σταματήσουμε να ζούμε υπό τις συνθήκες όπου η αμοιβαία καταστροφή απέχει όσο μία ανεξέλεγκτη έκρηξη οργής» είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ICAN.

Παράλληλα προειδοποίησε για τους σημερινούς κινδύνους και κάλεσε σε διεθνή συνεννόηση για την κατάργηση των πυρηνικών σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί μια νέα κρίση και τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα.

 Με πληροφορίες από BBC/ euronews/The Nobel Prize‏

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM