Β. Ιρλανδία: Ο μισθός των βουλευτών προκαλεί - Όλοι μαζί παίρνουν 418.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να συνεδριάζουν

Β. Ιρλανδία: Ο μισθός των βουλευτών προκαλεί - Όλοι μαζί παίρνουν 418.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να συνεδριάζουν Facebook Twitter
1

Μπροστά στο γεγονός ότι οι βουλευτές της Β. Ιρλανδίας δεν έχουν συνεδριάσει παρά μόνο μία φορά για μόλις 45 λεπτά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κυβέρνηση, οι αντιδράσεις για τους μισθούς τους  πληθαίνουν.


Παρά το ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και οι εθνικιστές του Sinn Féin δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού κι επομένως οι 90 βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου δεν έχουν λόγο για να συνεδριάσουν, οι μισθοί τους καταβάλλονται κανονικά.


Οι μηνιαίες απολαβές των όλων των βουλευτών μαζί ισοδυναμούν με το ποσό των 371.250 λιρών (σχεδόν 418.000 ευρώ), ήτοι 2,6 εκατομμύρια λίρες (2,9 εκατομμύρια ευρώ) από τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτές προστίθενται τα έξοδα λειτουργίας του κοινοβουλίου του Στόρμοντ (δηλαδή έξοδα θέρμανσης, τηλεφώνου, μέτρων προστασίας...), τα οποία υπολογίζονται σε 1 και πλέον εκατομμύριο λίρες από τις αρχές του έτους. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές δαπάνες των βουλευτών που εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.


Την κατάσταση αυτή καταγγέλλουν πολλοί πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας αντιπαραβάλλοντας τις ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Στο Twitter, ένας χρήστης χλευάζει «τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης των βουλευτών».


Μια άλλη χρήστρια σχολιάζει: «Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναστείλουμε τη μισθοδοσία τους προκειμένου να δώσουμε αυτά τα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;».


Σε μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών, που αναρτήθηκε με αίτημα τη διακοπή της μισθοδοσίας των βουλευτών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200.000 υπογραφές.


Αναγνωρίζοντας «τις σοβαρές ανησυχίες των πολιτών», ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζέιμς Μποκενσάιρ υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από ανεξάρτητους φορείς «με στόχο να διερευνήσουν τις διαφορετικές λύσεις που μπορούν να δοθούν δεδομένων των συνθηκών».


Το ζήτημα προκαλεί προβληματισμό και στα κόμματα της βρετανικής επαρχίας. Από την άνοιξη, ένας βουλευτής του κόμματος UUP είχε πει ότι «ντρέπεται» από την όλη κατάσταση.


Στον αντίποδα, η Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του DUP, απέρριψε την ιδέα της αναστολής της μισθοδοσίας, κρίνοντας πως «θα ήταν εύστοχο εάν δεν κάναμε πραγματικά απολύτως τίποτα» για την άρση του αδιεξόδου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Sinn Féin συνεχίζονται έως αυτήν την εβδομάδα.


Στο Twitter, ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι αν η καταβολή των μισθών «παγώσει» θα συνέβαλε στο να καταγραφθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που δεν προχωρούν εξαιτίας των δύο αξιώσεων που προβάλλει το Sinn Féin: τη νομιμοποίηση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου και τη νομική προστασία της ιρλανδικής γλώσσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτά στις χώρες που έχουν σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες.Σε κάτι άλλες, με πλήθος κουτοπόνηρων τσιφλικόδουλων του "έλα μωρε, δεν ξέρεις πως είναι αυτά τα πράματα", ακόμα τρίβουν...