Β. Ιρλανδία: Ο μισθός των βουλευτών προκαλεί - Όλοι μαζί παίρνουν 418.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να συνεδριάζουν

Β. Ιρλανδία: Ο μισθός των βουλευτών προκαλεί - Όλοι μαζί παίρνουν 418.000 ευρώ τον μήνα χωρίς να συνεδριάζουν Facebook Twitter
1

Μπροστά στο γεγονός ότι οι βουλευτές της Β. Ιρλανδίας δεν έχουν συνεδριάσει παρά μόνο μία φορά για μόλις 45 λεπτά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κυβέρνηση, οι αντιδράσεις για τους μισθούς τους  πληθαίνουν.


Παρά το ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και οι εθνικιστές του Sinn Féin δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού κι επομένως οι 90 βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου δεν έχουν λόγο για να συνεδριάσουν, οι μισθοί τους καταβάλλονται κανονικά.


Οι μηνιαίες απολαβές των όλων των βουλευτών μαζί ισοδυναμούν με το ποσό των 371.250 λιρών (σχεδόν 418.000 ευρώ), ήτοι 2,6 εκατομμύρια λίρες (2,9 εκατομμύρια ευρώ) από τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτές προστίθενται τα έξοδα λειτουργίας του κοινοβουλίου του Στόρμοντ (δηλαδή έξοδα θέρμανσης, τηλεφώνου, μέτρων προστασίας...), τα οποία υπολογίζονται σε 1 και πλέον εκατομμύριο λίρες από τις αρχές του έτους. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές δαπάνες των βουλευτών που εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.


Την κατάσταση αυτή καταγγέλλουν πολλοί πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας αντιπαραβάλλοντας τις ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Στο Twitter, ένας χρήστης χλευάζει «τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης των βουλευτών».


Μια άλλη χρήστρια σχολιάζει: «Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναστείλουμε τη μισθοδοσία τους προκειμένου να δώσουμε αυτά τα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;».


Σε μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών, που αναρτήθηκε με αίτημα τη διακοπή της μισθοδοσίας των βουλευτών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200.000 υπογραφές.


Αναγνωρίζοντας «τις σοβαρές ανησυχίες των πολιτών», ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζέιμς Μποκενσάιρ υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από ανεξάρτητους φορείς «με στόχο να διερευνήσουν τις διαφορετικές λύσεις που μπορούν να δοθούν δεδομένων των συνθηκών».


Το ζήτημα προκαλεί προβληματισμό και στα κόμματα της βρετανικής επαρχίας. Από την άνοιξη, ένας βουλευτής του κόμματος UUP είχε πει ότι «ντρέπεται» από την όλη κατάσταση.


Στον αντίποδα, η Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του DUP, απέρριψε την ιδέα της αναστολής της μισθοδοσίας, κρίνοντας πως «θα ήταν εύστοχο εάν δεν κάναμε πραγματικά απολύτως τίποτα» για την άρση του αδιεξόδου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Sinn Féin συνεχίζονται έως αυτήν την εβδομάδα.


Στο Twitter, ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι αν η καταβολή των μισθών «παγώσει» θα συνέβαλε στο να καταγραφθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που δεν προχωρούν εξαιτίας των δύο αξιώσεων που προβάλλει το Sinn Féin: τη νομιμοποίηση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου και τη νομική προστασία της ιρλανδικής γλώσσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα» λένε εισαγγελείς

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τις κατηγορίες και την εισαγγελία να τονίζει την εκμετάλλευση της εξουσίας του για σεξουαλική κακοποίηση
LIFO NEWSROOM
«Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Διεθνή / «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Από το νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, η 68χρονη μητέρα και πανεπιστημιακός δίνει ίσως την τελευταία μάχη της απέναντι στο καθεστώς της Αιγύπτου, ζητώντας την απελευθέρωση του γιου της, φυλακισμένου ακτιβιστή και Βρετανοαιγύπτιου πολίτη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτά στις χώρες που έχουν σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες.Σε κάτι άλλες, με πλήθος κουτοπόνηρων τσιφλικόδουλων του "έλα μωρε, δεν ξέρεις πως είναι αυτά τα πράματα", ακόμα τρίβουν...