Τίλερσον: Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο για να χαλαρώσουμε τις εντάσεις με τη Ρωσία

Τίλερσον: Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο για να χαλαρώσουμε τις εντάσεις με τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ουάσινγκτον και η Ρωσία μπορούν να βρουν έναν τρόπο για να χαλαρώσουν τις εντάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήταν χρήσιμο να διακόψουν τις σχέσεις μόνο και μόνο εξαιτίας των υποψιών για ρωσική ανάμιξη στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.


Ο Τίλερσον δήλωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης κάποια προθυμία να επαναλάβει τις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία.


«Θα πρέπει να βρούμε σημεία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί... Σε σημεία στα οποία έχουμε διαφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίζουμε», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους.


Ο Τίλερσον συνάντησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης χθες Κυριακή, στη Μανίλα, όπου ρώτησε επίσης για τα αντίποινα της Μόσχας εναντίον των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Ο Τίλερσον δήλωσε πως είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% έως την 1η Σεπτεμβρίου το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.


«Δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε στο αίτημα της Ρωσίας να αποσύρουμε αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό. Έκανα αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις... Του είπα πως θα απαντήσουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», είπε ο Τίλερσον.


Η συνάντηση ήταν η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.


Ο Λαβρόφ δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Μόσχα σε περίπλοκα ζητήματα παρά τις εντάσεις.


Ο Τίλερσον δήλωσε πως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις υποψίες για ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 «ώστε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σοβαρό ήταν αυτό το επεισόδιο και πόσο σοβαρά έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες. Όμως ο Τίλερσον υπογράμμισε πως αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχέσεις.


«Θέλουμε να εργασθούμε μαζί τους σε τομείς που έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εθνική μας ασφάλεια και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το θέμα της δυσπιστίας που μας διαιρεί, έτσι αυτό που κάνουμε εμείς που βρισκόμαστε στο διπλωματικό τμήμα της σχέσης μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται», τόνισε ο Τίλερσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM