Εκατοντάδες Ιάπωνες έχουν κλείσει τον δρόμο έξω από την κεντρική πύλη του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι στη δυτική Ιαπωνία διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη επανεκκίνηση σήμερα ενός από τους αντιδραστήρες του. 


Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο3 του Όι, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επαναλειτουργία αντιδραστήρα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011 και το τέλος μιας σύντομης περιόδου χωρίς πυρηνική ενέργεια για τη χώρα. 

Παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου έλαβε στις 16 Ιουνίου την άδεια των τοπικών αρχών και του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου. Αμέσως ξεκίνησε τις προετοιμασίες. 

Οι δημοτικές αρχές του Όι, που βρίσκεται στη νομαρχία Φουκούι, και η ιαπωνική κυβέρνηση έκριναν ότι οι αντιδραστήρες μπορούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια έπειτα από τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν, παρά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων και το γεγονός ότι οι εργασίες για την ενίσχυση των πυρηνικών εργοστασίων ενάντια στους σεισμούς και το τσουνάμι θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια. 
 
Πρόκειται για την πρώτη επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ιαπωνία μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα εξαιτίας του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr