Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα στήριξης στις χώρες "πρώτης γραμμής" Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα στήριξης στις χώρες "πρώτης γραμμής" Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό Facebook Twitter
1

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να ανακουφίσουν τις δύο αυτές χώρες «πρώτης γραμμής» από τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται και παράλληλα να αποθαρρύνουν την παράνομη είσοδο μεταναστών με το άνοιγμα νόμιμων και ασφαλών οδών προς την ΕΕ. Αυτά υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφερθούν 54.000 από τις 120.000 θέσεις υποδοχής του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων (μεταφορά προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ) το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία (εισδοχή), βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να υπολογίζουν τον αριθμό των Σύρων προσφύγων τους οποίους δέχονται απευθείας από την Τουρκία και να τους προσμετρούν στις ήδη υπάρχουσες θέσεις μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία, για τις οποίες είχαν δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 (αντικατάσταση των θέσεων υποδοχής από Ελλάδα και Ιταλία με πρόσφυγες απευθείας από Τουρκία).

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ προβλέπει ότι η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Το ΕΚ δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αφορά την ΕΕ και δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, το οποίο αφορά μια χώρα εκτός ΕΕ. «Η επανεγκατάσταση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος της μετεγκατάστασης», αναφέρει το κείμενο της εισηγήτριας Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία).

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, η κ. Keller υπογράμμισε ότι το καθεστώς μετεγκατάστασης αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης το οποίο «πρέπει να ενισχυθεί, και όχι να αποδυναμωθεί». Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι «τα κράτη μέλη δεν κάνουν αρκετά», και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Με το ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις δεσμεύσεις των χωρών της ΕΕ για την μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο μέσα σε δύο χρόνια (ελήφθησαν δύο ξεχωριστές αποφάσεις το 2015, για 40.000 και 120.000 θέσεις αντίστοιχα), μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων έχει μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία (βλ. επικαιροποιημένα στοιχεία). Ζητούν λοιπόν από τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων μετεγκατάστασης, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Το ΕΚ ζητά, επίσης, να καταστούν επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση εντός της ΕΕ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ερυθραία. Σημειώνει ότι το 2015, οι Αφγανοί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που έφθασε στην ΕΕ, φθάνοντας τον άνευ προηγουμένου αριθμό των περίπου 180.000 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν ασυνόδευτα ανήλικα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια