Οι μισές από το σύνολο των εργασιών θα διεκπεραιώνονται από μηχανήματα έως το 2025, σε μια αλλαγή που ενδέχεται να επιδεινώσει την ανισότητα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

 

Το think tank είπε ότι μια «επανάσταση των ρομπότ» θα δημιουργήσει 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως αλλά θα εξαλείψει σχεδόν τόσες ακόμη, αφήνοντας ορισμένες κοινότητες σε κίνδυνο. Οι εργασίες ρουτίνας ή χειροκίνητης διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων απειλούνται περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη φροντίδα, στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων και στην πράσινη οικονομία.

 

Η έρευνα του Φόρουμ εκτείνεται σε 300 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι οποίες απασχολούν οκτώ εκατομμύρια άτομα. Πάνω από το 50% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αναμένεται να επιταχύνουν την αυτοματοποίηση ορισμένων ρόλων στις εταιρείες τους, ενώ το 43% θεώρησαν πιθανό να μειώσουν τις θέσεις εργασίας λόγω τεχνολογίας.

 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθώς οι εταιρείες αναζητούσαν να μειώσουν το κόστος και να υιοθετήσουν νέους τρόπους εργασίας. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια διπλή απειλή από την «επιτάχυνση του αυτοματισμού και την πτώση από την ύφεση του Covid-19».

 

«Αυτά τα δεδομένα έχουν εμβαθύνει τις υπάρχουσες ανισότητες στις αγορές εργασίας και αντιστρέφουν τα κέρδη στην απασχόληση που σημειώθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007-2008», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος της WEF.

 

Το WEF είπε ότι σήμερα περίπου το ένα τρίτο όλων των εργασιών διεκπεραιώθηκαν από μηχανήματα, με τους ανθρώπους να κάνουν τα υπόλοιπα, αλλά μέχρι το 2025 η ισορροπία θα αλλάξει. Οι ρόλοι που βασίζονταν στις ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η παροχή συμβουλών, η λήψη αποφάσεων, η συλλογιστική, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση θα έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα υπάρξει επίσης μια «αύξηση» της ζήτησης για εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας πράσινης οικονομίας και νέους ρόλους σε τομείς όπως η μηχανική και το cloud computing.

 

Ωστόσο, είπε ότι εκατομμύρια εργασιών ρουτίνας ή χειροκίνητης εργασίας θα εκτοπιστούν λόγω της τεχνολογίας, επηρεάζοντας τους χαμηλότερα αμειβόμενους και τους λιγότερο ειδικευμένους εργαζόμενους. Ανέφερε ότι εκατομμύρια θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν «ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας» για τους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr