Pac-Man: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του αγαπημένου video game

Pac-Man: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του αγαπημένου video game Facebook Twitter
0

Το Pac-Man, αυτή η κίτρινη μπάλα που βρίσκεται μέσα σε έναν λαβύρινθο και προσπαθεί να αποφύγει τα πολλά φαντάσματα, ενώ παράλληλα καταβροχθίζει μικρές τελίτσες, κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια, δηλαδή το 1979.

Παρά, όμως, τα 40 του χρόνια, το γνωστό arcade game παραμένει ίδιο και απαράλλακτο μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να ενθουσιάζει τους gamers σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ίδια στοιχεία που φαίνεται να συναρπάζουν ακόμη τους φανς ανήκει το πλαίσιο της οθόνης, που παραμένει σε αυτό το κλασσικό μοτίβο, και τα παρόμοια ηχητικά εφέ. Εκτός αυτού, και ο στόχος του παιχνιδιού παραμένει ίδιος, δηλαδή να καταφέρει το Pac-Man να ξεφύγει από τα πολύχρωμα φαντάσματα και να φάει όσες περισσότερες μπλε «τελείες» μπορεί, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες πίστες. 

Pac-Man: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του αγαπημένου video game Facebook Twitter
Το 2015 έσπασε το ρεκόρ με το μεγαλύτερο ανθρώπινο Pac-Man στο οποίο συμμετείχαν 351 άτομα.

Πίσω από το σχεδιασμό αυτού του δημοφιλούς εικονικού χαρακτήρα βρίσκεται ο Ιάπωνας Tohru Iwatani, ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα του με το ψευδώνυμο «Pakkuman». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε στη La Repubblica ότι «όλη η "μαγεία" του παιχνιδιού βασίζεται στην έννοια του φαγητού». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος εφεύρεσης του συγκεκριμένου video game, ο οποίος προήλθε, όταν ο Iwatani ήταν κάποια στιγμή καθισμένος σε ένα τραπέζι μιας πιτσαρίας και είχε μπροστά του μια πίτσα χωρίς φέτα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του παιχνιδιού είναι συνδεδεμένο με έναν ακόμη μύθο, σύμφωνα με τον οποίο το αρχικό του όνομα ήταν «puck-man», λόγω της Ιαπωνικής λέξης paku-paku που σημαίνει «ανοίγω το στόμα». Όμως, ο λόγος που τελικά επικράτησε το Pac-Man και όχι το «puck-man» οφείλεται στο ότι στην Αμερική θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί γλωσσική σύγχυση χάρη στη μετατροπή του «p» σε «f». 

Τέλος, αν ανήκετε στην κατηγορία των φανατικών του Pac-Man, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε κάποια επιπλέον μυστικά για αυτόν τον λαβύρινθο ή ακόμη και τα ονόματα των φαντασμάτων: ο επιθετικός Blinky είναι το κόκκινο φάντασμα, η Pinky είναι η γυναίκα της παρέας και πιο γρήγορη συγκριτικά με τους υπόλοιπους, ο ευφυής μπλε Inky και ο πορτοκαλί Clyde, που είναι δικαίως ο πιο ύπουλος, γιατί η συμπεριφορά του μέσα στον λαβύρινθο είναι ίσως η πιο απρόβλεπτη. 

 

Με πληροφορίες από τη La Repubblica

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ