Την απόφασή της να καταργήσει ορισμένες εφαρμογές γονικού ελέγχου από το App Store, υπερασπίζεται η Apple εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

 

Αρκετοί κατασκευαστές εφαρμογών παραπονέθηκαν στους New York Times ότι η Apple είχε αποσύρει τα προϊόντα τους όταν η ίδια η εταιρία κυκλοφόρησε δικά της παρόμοια εργαλεία.


Ωστόσο, η Apple δήλωσε ότι οι εφαρμογές καταργήθηκαν από το App Store επειδή «θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών».


Σημείωσε επίσης ότι είχε δοθεί χρόνος στους κατασκευαστές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να πληρούν τους κανόνες της Apple.

 

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple προσφέρει εργαλεία Screen Time, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να δουν πόσο χρόνο ξοδεύουν χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες τους εφαρμογές.


Τα εργαλεία επιτρέπουν επίσης στους γονείς να ελέγχουν πόσο χρόνο δαπανούν τα παιδιά τους σε εφαρμογές και ιστότοπους.

 

Ορισμένοι κατασκευαστές εφαρμογών κατηγορούν την Apple ότι αφαίρεσε τα προϊόντα τους από το App Store μετά την κυκλοφορία του Screen Time, και πως με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να περιορίσει τον ανταγωνισμό.

 

Ωστόσο, σε ανάρτηση στο blog της, η Apple αναφέρει ότι είχε λάβει μέτρα εναντίον εφαρμογών που χρησιμοποιούν «επικίνδυνη» Διαχείριση Συσκευών Κινητών Τηλεφώνων (MDM) για τον έλεγχο των smartphone των παιδιών.


Πολλές εταιρείες και οργανισμοί χρησιμοποιούν το MDM για να ελέγχουν τι κάνουν οι εργαζόμενοι στα τηλέφωνά τους. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν το τι κάνει το προσωπικό έχοντας μάλιστα και τη δυνατότητα να κλείσουν το κινητό εξ αποστάσεως.


Η Apple δήλωσε ότι δεν ήταν κατάλληλο τα εργαλεία διαχείρισης χρόνου της οικογένειας να χρησιμοποιούν το MDM.


«Το MDM παρέχει έλεγχο και πρόσβαση τρίτου μέρους σε μια συσκευή και τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες της, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας του χρήστη, της χρήσης της εφαρμογής, των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των δικαιωμάτων κάμερας και του ιστορικού περιήγησης", αναφέρει η εταιρία στο blog της. 

 

«Είναι απίστευτα επικίνδυνο - και σαφής παραβίαση των πολιτικών του App Store - για μια ιδιωτική επιχείρηση εφαρμογών που εστιάζει στον καταναλωτή για να εγκαταστήσει τον έλεγχο MDM στη συσκευή ενός πελάτη» συνεχίζει στην ανάρτησή της.


«Σε αντίθεση με όσα ανέφεραν οι ο New York Times το Σαββατοκύριακο, δεν πρόκειται για θέμα ανταγωνισμού. Είναι θέμα ασφάλειας», καταλήγει η εταιρεία.

 

Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε δώσει στους κατασκευαστές αρκετών εφαρμογών που επηρεάστηκαν 30 ημέρες για να υποβάλουν ενημερωμένο λογισμικό που συνάδει με τους κανόνες της Apple.

 

Πολλές από τις εταιρείες μάλιστα συμμορφώθηκαν κάνοντας αλλαγές και συνεπώς οι εφαρμογές δεν έχουν αφαιρεθεί, καταλήγει στην ανάρτησή της η Apple.

 

Με πληροφορίες από BBC