Τα αυγά είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν στο πλάι τους, όπως δείχνουν πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με περισσότερα από 200 αυγά.
Τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο που πρέπει να σπάει κανείς ένα αυγό στο πρωινό του; Πρακτικά όχι πολλά, καθώς το ράγισμα γύρω από τη μέση του αυγού παραμένει η πιο αποτελεσματική τεχνική για να απελευθερωθεί ο χρυσαφένιος κρόκος και το ρευστό ασπράδι.
Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν εφαρμογή στην περίπτωση των σφιχτά βρασμένων αυγών μέσα σε κατσαρόλα: μια οριζόντια πρόσκρουση είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες ρωγμές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη διαρροή του περιεχομένου του αυγού και να μετατρέψουν το νερό σε ένα θολό, αφρισμένο χάος.
Η γενικώς αποδεκτή αντίληψη είναι ότι τα αυγά είναι πιο ανθεκτικά στα άκρα τους – εξάλλου, αυτή είναι και η θέση στην οποία τοποθετούνται συνήθως μέσα στις συσκευασίες τους. Η κυρίαρχη σκέψη είναι πως ο τοξοειδής πάτος τους διαχέει την πρόσκρουση και μετριάζει τη δύναμη της πτώσης.
Όμως, όταν οι ερευνητές υπέβαλαν τα αυγά σε δοκιμές συμπίεσης και προς τις δύο κατευθύνσεις, διαπίστωσαν ότι ράγιζαν με την ίδια δύναμη.
Αυγά: Όταν η επιστήμη διαψεύδει την «κοινή λογική»
«Η διασκέδαση ξεκίνησε όταν νομίζαμε ότι θα παίρναμε ένα αποτέλεσμα και μετά είδαμε ένα άλλο», δήλωσε ο Χάντσον Μπόρζα ντα Ρόσα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), που συμμετείχε στα πειράματα.
Οι επιστήμονες προχώρησαν επίσης σε προσομοιώσεις, ρίχνοντας αυγά οριζόντια και κάθετα από μικρά ύψη που κυμαίνονταν έως και 10 χιλιοστά.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τα αυγά που προσγειώθηκαν στο πλάι ήταν εκείνα που έσπαγαν λιγότερο.
«Η κοινή λογική λέει ότι το αυγό στην κάθετη κατεύθυνση είναι πιο ανθεκτικό απ’ ό,τι όταν πέφτει στο πλάι. Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο ειδικός στα υλικά Μαρκ Μέγερς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η περιοχή γύρω από τον «ισημερινό» του αυγού –δηλαδή η μέση του– είναι πιο εύκαμπτη και απορροφά μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας πρόσκρουσης πριν το αυγό σπάσει. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Communications Physics.
Τα αυγά τοποθετούνται παραδοσιακά σε κατακόρυφη θέση και σε αυτοσχέδιες κατασκευές για τις γνωστές σχολικές «προκλήσεις πτώσης αυγών» στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM, τα οποία εν μέρει ενέπνευσαν και την παρούσα μελέτη. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα νέα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των αυγών αυτών, τα οποία συνήθως πέφτουν από πολύ μεγαλύτερα ύψη.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ταλ Κόεν, επίσης από το MIT, παραδέχθηκε ότι το συμπέρασμα φαντάζει παράδοξο. «Είναι λίγο παράλογο το γεγονός ότι η ορθογώνια πλευρά ενός αυγού θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα σε μια πτώση», σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Αμέτρητα σπασμένα αυγά δίνουν το θάρρος να αμφισβητήσει κανείς αυτές τις πολύ κοινές, αποδεκτές αντιλήψεις».
Με πληροφορίες από Associated Press