Τα πλαστικά παπάκια μπάνιου είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων

Τα πλαστικά παπάκια μπάνιου είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων Facebook Twitter
0

Τα πλαστικά παπάκια μπάνιου είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, προειδοποιεί μία νέα έρευνα.

Ειδικότερα, Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές μέτρησαν τα μικρόβια που βρίσκονταν μέσα σε αυτά τα κίτρινα πλαστικά παιχνίδια, που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο των μικρών παιδιών, και διαπίστωσαν ότι το υγρό που απελευθερώνεται όταν κάποιος πιέζει ένα παπάκι περιέχει «πιθανόν παθογόνα βακτήρια» σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που εξετάστηκαν.


Μεταξύ των βακτηρίων που εντοπίστηκαν ήταν η Λεγιονέλλα (Legionella) και η Ψευδομονάδα η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa), ένα βακτήριο που «συχνά ευθύνεται για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συγγραφείς της έρευνας.

«Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά πλαστικά ζωάκια για το μπάνιο», δήλωσε η μικροβιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Lisa Neu, αναφερόμενη σε άλλους τύπους παιχνιδιών για το μπάνιο, όπως κροκόδειλοι από καουτσούκ, οι οποίοι επίσης εξετάστηκαν.

 

«Ένας από τους λόγους είναι το υλικό τους, επειδή απελευθερώνει άνθρακα, που μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για τα βακτήρια», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Guardian.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης Υδάτινων Πόρων και Τεχνολογίας (EAWAG), το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Biofilms και Microbiomes».


Μεταξύ άλλων, στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό και ποικιλία βακτηρίων και μυκήτων στα παπάκια.

Τα πλαστικά παπάκια μπάνιου είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων Facebook Twitter


Το νερό της βρύσης συνήθως δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγούν οι επιστήμονες, αλλά τα χαμηλής ποιότητας πολυμερή στα πλαστικά υλικά δίνουν στα βακτήρια την απαραίτητη «τροφή» τους.

Τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα και ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου, προσθέτουν μικρόβια και συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο και δημιουργούν ένα είδος άλμης, που είναι ιδανικό για τα βακτήρια.

Ενώ συγκεκριμένη ποσότητα βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί ταυτόχρονα και να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο, τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως η κατασκευή των πλαστικών αυτών παιχνιδιών μπάνιου με καλύτερης ποιότητας πολυμερή, θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM