Τα μακριά νύχια είναι μόδα, αλλά τι κρύβουν από κάτω; «Βακτήρια και μύκητες», λένε ειδικοί

Τα μακριά νύχια είναι μόδα, αλλά τι κρύβουν από κάτω; «Βακτήρια και μύκητες», λένε ειδικοί Facebook Twitter
0

Τα μακριά νύχια θεωρούνται «απόλυτη τάση» στις μέρες μας, όπως φαίνεται από τα χέρια σούπερ σταρ σαν τις Cardi B και Billie Eilish. Ωστόσο, επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέα μόδα ενέχει κινδύνους για την υγεία, δεδομένου τι μπορεί να κρύβεται από κάτω.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Κάπλαν, καθηγητή Βιολογίας του American University, στην περιοχή κάτω από τα νύχια ζουν τα περισσότερα βακτήρια.

«Όσο πιο μακρύ είναι το νύχι, τόσο μεγαλύτερη η επιφάνεια για να προσκολληθούν μικροοργανισμοί», εξηγεί. «Μελέτες έχουν εντοπίσει 32 διαφορετικά βακτήρια και 28 διαφορετικούς μύκητες κάτω από τα νύχια».

Τα μακριά νύχια είναι μόδα, αλλά τι κρύβουν από κάτω; «Βακτήρια και μύκητες», λένε ειδικοί Facebook Twitter
Η Cardi Β είναι γνωστή για τα υπερβολικά μακριά νύχια της και τα ευφάνταστα σχέδια πάνω τους. Φωτ: Instagram

Επιπλέον προσθέτει πως δεν έχει σημασία αν τα μακριά νύχια είναι τεχνητά, φυσικά, με gel, ακρυλικά ή έχουν απλώς βερνίκι- όλα παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να μεταφέρουν μικροοργανισμούς αφού είναι πιο δύσκολη η απολύμανση με πλύσιμο χεριών ή σκραμπ.

Μια μελέτη βρήκε MRSA [ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA)]. Πρόκειται για ένα βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, κάτω από τα μισά δείγματα νυχιών που συλλέχθηκαν, σύμφωνα με τον Κάπλαν.

Επίσης, μερικά από τα βακτήρια κάτω από τα νύχια μπορούν να βρεθούν στο δέρμα, όπως σταφυλόκοκκος που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

«Μπορεί να μεταδώσετε βακτήρια από τα νύχια στον υπόλοιπο οργανισμό σας με το ξύσιμο, το δάγκωμα, το σκάλισμα της μύτης και το πιπίλισμα του δακτύλου», εξηγεί.

Τα μακριά νύχια είναι μόδα, αλλά τι κρύβουν από κάτω; «Βακτήρια και μύκητες», λένε ειδικοί Facebook Twitter
Δεν έχει σημασία αν τα μακριά νύχια είναι τεχνητά, φυσικά, με gel, ακρυλικά ή έχουν απλώς βερνίκι- όλα παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να μεταφέρουν μικροοργανισμούς. Φωτ: EPA/FRANCK ROBICHON

Όπως λέει, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί από τα βακτήρια και τους μύκητες είναι μια μόλυνση των νυχιών, η οποία δεν θα ήταν απειλητική για τη ζωή, αλλά θα μπορούσε να τους προκαλέσει παραμόρφωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υποχρεούνται να έχουν κοντά νύχια λόγω του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών, σύμφωνα με τον Κάπλαν.

Δύο νοσοκόμες σε νοσοκομείο της Οκλαχόμα Σίτι μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο 16 μωρών το 1997 και το 1998 εξαιτίας βακτηρίων που βρέθηκαν κάτω από τα μακριά νύχια τους, ανέφεραν οι New York Times.

Επιδημιολόγοι διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των βρεφών στη μονάδα νεογνών και των βακτηρίων κάτω από τα νύχια, αλλά δεν απέδειξαν ότι ήταν η σαφής αιτία.

«Όταν οι χειρουργοί πλένονται για μια επέμβαση και μετά ελέγχουν τα χέρια τους, υπάρχουν πάντα βακτήρια κάτω από τα νύχια, από τα οποία δεν μπορείς να απαλλαγείς», λέει ο Κάπλαν.

Τα μακριά νύχια είναι μόδα, αλλά τι κρύβουν από κάτω; «Βακτήρια και μύκητες», λένε ειδικοί Facebook Twitter
Η Gail Devers, δυο φορές Ολυμπιονίκης του στίβου, έγινε μεταξύ άλλων γνωστή για τα μονίμως υπερβολικά μακριά και πάντα βαμμένα έντονα νύχια της. Φωτ: ΕΡΑ/ALESSANDRO BIANCHI

Η Κέιλα Νιούμαν, τεχνίτρια νυχιών στη Βόρεια Καρολίνα, επιμένει ωστόσο ότι κανένας από τους πελάτες της δεν παρουσίασε ποτέ μολύνσεις στα οκτώ χρόνια που εργάζεται.

«Γενικά οι άνθρωποι που έχουν μακριά νύχια ξέρουν πώς να τα χειρίζονται και να τα διατηρούν καθαρά», τονίζει. «Αν ξοδεύεις πάνω από 60 δολάρια για να φτιάξεις τα νύχια σου και δεν τα κρατάς καθαρά, δεν έχει νόημα».

@cakefacekarina Reply to @prettylil.lynn_ just jokes 💖 #nails #nailprices #nailideas #nailtech #nailtiktok #longnails #nailvideos #nailinspo #fyp #nailtechcheck ♬ Can't Take My Eyes Off You - Joytastic Sarah

Τα τελευταία δυο χρόνια έχει διαπιστώσει όντως μια αυξημένη ζήτηση για μακριά νύχια, ενώ την ίδια στιγμή, πλατφόρμες όπως Instagram και TikTok διαθέτουν αμέτρητα καλλιτεχνικά σχέδια για μακριά νύχια.

Το πιο συνηθισμένο παράπονο από πελάτες με μακριά νύχια είναι τα σπασμένα, ειδικά αν είναι καινούργιοι στο «σπορ». Ως λύση προτείνει τακτικά ραντεβού επειδή η ανθεκτικότητα των νυχιών αλλάζει όσο μεγαλώνουν.

«Τα νύχια είναι μια υπέροχη πολυτέλεια», είπε. «Όταν κοιτάς τα χέρια σου και τα βλέπεις όμορφα και περιποιημένα, είτε με μακριά είτε κοντά νύχια, σε κάνει να νιώθεις καταπληκτικά».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM