Τα δάκρυα μπορεί να «προδώσουν» αν κάποιος έχει Πάρκινσον - Ανοίγει ο δρόμος για νέο τεστ διάγνωσης

Τα δάκρυα μπορεί να «προδώσουν» αν κάποιος έχει Πάρκινσον - Ανοίγει ο δρόμος για νέο τεστ διάγνωσης Facebook Twitter
0

Τα δάκρυα μπορούν να «προδώσουν» αν κάποιος έχει Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου τεστ για τη διάγνωση της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μαρκ Λιου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες, συνέκριναν δείγματα δακρύων από 55 ασθενείς με Πάρκινσον, με τα δάκρυα 27 υγιών ανθρώπων ίδιας ηλικίας και φύλου.

Διαπιστώθηκε ότι στα δάκρυα των παρκινσονικών ασθενών η πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της νόσου στον εγκέφαλο, είναι αυξημένη έως και πέντε φορές στους ασθενείς σε σχέση με τους υγιείς.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάκρυα μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο, φθηνό και μη επεμβατικό βιοδείκτη για τη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο Λιου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δάκρυα περιέχουν διάφορες πρωτεΐνες που παράγονται από εκκριτικά κύτταρα του δακρυικού αδένα του ματιού, ο οποίος διεγείρεται από τα νεύρα για να εκκρίνει αυτές τις πρωτεΐνες. Επειδή το Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει γενικότερα τη λειτουργία των νεύρων, πέρα από τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα, η όποια αλλαγή στα νεύρα λόγω της νόσου είναι δυνατό να επιφέρει μεταβολές και στα επίπεδα των πρωτεϊνών των δακρύων, κάτι που «μαρτυρά» τη νόσο.

«Κάτι τόσο απλό όσο τα δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν τους νευρολόγους να διακρίνουν τους ανθρώπους με Πάρκινσον. Και επειδή η διαδικασία της νόσου μπορεί να ξεκινήσει χρόνια ή και δεκαετίες προτού τα συμπτώματα εμφανισθούν, ένας βιολογικός δείκτης σαν και αυτόν θα είναι χρήσιμος για την έγκαιρη διάγνωση ή ακόμη και για τη θεραπεία της νόσου», ανέφερε ο Λιου.

Προηγουμένως ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν έρευνες σε περισσότερους ανθρώπους.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM