ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

«Super» κουνούπια: Τα ενοχλητικά έντομα έχουν μεταλλαχθεί και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα

«Super» κουνούπια: Τα ενοχλητικά έντομα έχουν μεταλλαχθεί και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα "super" κουνούπια είναι γεγονός και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιαπωνία μελέτησαν κουνούπια σε ενδημικές περιοχές του δάγκειου πυρετού στο Βιετνάμ και την Καμπότζη και διαπίστωσαν ότι φέρουν μεταλλάξεις που τα «προικίζουν» με ισχυρή ανθεκτικότητα στα κοινά εντομοκτόνα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή συμβαίνει συχνά όταν εμφανίζονται μεταλλάξεις στο γονίδιο Vgsc. Το 79% των κουνουπιών που συλλέχθηκαν από τις δύο περιοχές φαίνεται ότι είχαν αυτές τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε αυτά τα μέρη του κόσμου, αλλά κρίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές περιοχές. 

Πολλές προσπάθειες βασίζονται στα πυρεθροειδή κι άλλα εντομοκτόνα για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, ιδίως για εκείνες που δεν έχουν εμβόλιο, όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών και τα προγράμματα εξάλειψής τους.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα που συνήθως χρησιμοποιούμε μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά κατά των κουνουπιών» δήλωσε στο ABC News ο Shinji Kasai, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Ιατρικής Εντομολογίας του NIID.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση αυτών των μεταλλαγμένων στελεχών, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αντίμετρα πριν εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπλήρωσε. Πρότεινε, δε, την εναλλαγή μεταξύ εντομοκτόνων ως πιθανή λύση.

Τα κουνούπια παρουσιάζουν σημαντική εξελεγκτική πορεία ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις προσπάθειες του ανθρώπου να τα εξοντώσει.

Τον Φεβρουάριο, έρευνα ανέφερε πως τα κουνούπια μαθαίνουν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα. Επιστήμονες μελέτησαν δύο είδη κουνουπιών - Aedes aegypti και Culex quinquefasciatus - και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά έμαθαν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα μετά από μόνο μία μη θανατηφόρα έκθεση.

Με πληροφορίες από ABC News

Τech & Science
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM