Στη Γη η ιαπωνική κάψουλα με δείγματα αστεροειδή- Ίσως δώσουν απαντήσεις για τη γέννηση του ηλιακού συστήματος

Στη Γη η ιαπωνική κάψουλα με δείγματα αστεροειδή- Ίσως δώσουν απαντήσεις για τη γέννηση του ηλιακού συστήματος Facebook Twitter
0

Προσγειώθηκε στη Γη η ιαπωνική διαστημική κάψουλα που μεταφέρει δείγματα από μακρινό αστεροειδή, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού συστήματός μας.

Η κάψουλα Hayabusa-2, που έχει μέγεθος ψυγείου, είχε εκτοξευθεί το 2014 και πέρυσι πήρε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu, «το παλάτι του δράκου» στα ιαπωνικά, που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα δείγματα, που έφτασαν στη Γη τη νύχτα του Σαββάτου, ίσως δώσουν πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού συστήματος, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.


Η σύσταση των ουράνιων σωμάτων μεγάλου μεγέθους, όπως η Γη, αλλάζει δραστικά μετά τον σχηματισμό τους λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αστεροειδείς που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής, Μακότο Γιοσικάουα.

«Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι υλικό ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών εξακολουθεί να περιέχεται στα δείγματα», συμπλήρωσε. Η πιθανή παρουσία οργανικών υλικών ίσως μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο που εμφανίστηκε ζωή στη Γη, πρόσθεσε.

Η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης λίγο μετά τις 02:30 το πρωί ώρα Ιαπωνίας (19:30 χθες Σάββατο ώρα Ελλάδας), δημιουργώντας στον ουρανό μια μπάλα από φωτιά που έμοιαζε με το ίχνος που αφήνει ένας διάττοντας αστέρας.


Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε ότι τα δείγματα εντοπίστηκαν μέσα στα κουτιά που είχαν τοποθετηθεί, σε μια έρημο στη νότια Αυστραλία. Μέσα στην κάψουλα τα δείγματα ήταν προστατευμένα από το φως του ήλιου και την ακτινοβολία. Αρχικά θα εξεταστούν στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ιαπωνία.


Το 2019 η κάψουλα πήρε σκόνη από την επιφάνεια του αστεροειδή, αλλά και υλικά που κατάφερε να εξορύξει από αυτόν. Τα μισά δείγματα θα μοιραστούν η JAXA, η NASA και διεθνείς οργανισμοί και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν για μελλοντικές έρευνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM