Ιαπωνική κάψουλα προσγειώνεται και φέρνει δείγματα από απομακρυσμένο αστεροειδή

Ιαπωνική κάψουλα προσγειώνεται και φέρνει δείγματα από απομακρυσμένο αστεροειδή Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κάψουλα με πολύτιμα δείγματα από τον απομακρυσμένο αστεροειδή Ryugu, τα οποία ίσως προσφέρουν στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και τη ζωή στη Γη, αποκολλήθηκε με επιτυχία από το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 και θα προσγειωθεί εντός ωρών.  

H διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) ανέφερε ότι η κάψουλα αποσπάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου μετά από μία απαιτητική επιχείρηση. Η κάψουλα αναμένεται να προσγειωθεί σε μία απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας, την Κυριακή. Πλέον το Hayabusa2 αποτυπώνει εικόνες της κάψουλας που προσγειώνεται. 

Η προσγείωση σημειώνεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά από την αποστολή της NASA όπου το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx «άγγιξε» τον αστεροειδή Bennu ώστε να συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ρομποτικό σκάφος Chang'e 5 προσσεληνώθηκε με επιτυχία. Σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, οι οπαδοί του Hayabusa2, είδαν τη στιγμή της αποκόλλησης σε σχετικές δημόσιες προβολές. Μάλιστα, μία από αυτές, πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Tokyo Dome. 

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής, η κάψουλα, που προστατεύεται από μία «θερμική ασπίδα», θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων. Περίπου δέκα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, ένα αλεξίπτωτο θα ανοίξει για να επιβραδύνει την πτώση, και θα μεταδοθούν σήματα για την υπόδειξη της θέσης της.

Οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει δορυφορικά πιάτα σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή όπου αναμένεται να προσγειωθεί η κάψουλα, ώστε να ληφθούν τα σήματα, ενώ ένα θαλάσσιο ραντάρ, drones και ελικόπτερα θα συνδράμουν για τον εντοπισμό της.

Η κάψουλα, έχει το σχήμα ενός ταψιού και η διάμετρός της είναι 40 εκατοστά. 


Σύμφωνα με τον Trevor Ireland, καθηγητή του Australian National University, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου η κάψουλα θα προσγειωθεί, τα δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu αναμένεται να είναι παρόμοια με τον μετεωρίτη που έπεσε στην Αυστραλία περισσότερα από 50 χρόνια πριν. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα δείγματα, ειδικά αυτά που πάρθηκαν κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδούς, περιέχουν σημαντικά δεδομένα που δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η JAXA ευελπιστεί πως θα βρει στοιχεία για το πως τα υλικά έχουν κατανεμηθεί στο ηλιακό σύστημα και σχετίζονται με τη ζωή στη Γη. 

Ιαπωνική κάψουλα προσγειώνεται και φέρνει δείγματα από απομακρυσμένο αστεροειδή Facebook Twitter
ΕΡΑ

Για το Hayabusa2 η αποστολή, που ξεκίνησε το 2014, δεν σταματά εδώ. Το σκάφος αναμένεται να προσεγγίσει έναν ακόμη απομακρυσμένο μετεωρίτη, τον 1998KY26, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει μία δεκαετία.

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM