Ένας σκελετός 31.000 ετών που του λείπει το κάτω αριστερό πόδι και βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στην Ινδονησία θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη γνωστή απόδειξη χειρουργικής επέμβασης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.
Μια ομάδα με επικεφαλής Αυστραλούς και Ινδονήσιους αρχαιολόγους έπεσε πάνω σε σκελετικά υπολείμματα κατά την ανασκαφή ενός ασβεστολιθικού σπηλαίου στο ανατολικό Καλιμαντάν, στο Βόρνεο.
Το εύρημα αποδείχθηκε ότι αφορούσε έναν σκελετό με χειρουργικό ακρωτηριασμό, που προηγείται από ανακαλύψεις περίπλοκων ιατρικών διαδικασιών σε όλη την Ευρασία κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Μετρώντας την ηλικία ενός δοντιού και τα ταφικά ιζήματα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα υπολείμματα είναι περίπου 31.000 ετών. Η ανάλυση των υπολειμμάτων αποκάλυψε στο κάτω αριστερό πόδι σημάδια επούλωσης πράγμα που υποδηλώνει ότι το πόδι είχε ακρωτηριαστεί χειρουργικά αρκετά χρόνια πριν από την ταφή.
Ο καθηγητής, Τιμ Μαλόνει από το Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας που επέβλεψε την ανασκαφή, είπε ότι η ανακάλυψη αποτελεί το «απόλυτο όνειρο για έναν αρχαιολόγο».
Ο σκελετός είναι ενός νεαρού κυνηγού-τροφοσυλλέκτη ο οποίος σύμφωνα με τον ειδικό «επέζησε ακρωτηριασμένος σε αυτό το περιβάλλον του τροπικού δάσους».
Η προηγούμενη παλαιότερη απόδειξη επιτυχούς ακρωτηριασμού ήταν ένας σκελετός 7.000 ετών ενός ηλικιωμένου αγρότη από την εποχή του λίθου στη Γαλλία. Το αριστερό του χέρι είχε ακρωτηριαστεί πάνω από τον αγκώνα.
Μέχρι την τωρινή ανακάλυψη θεωρούνταν ότι όλες οι επεμβάσεις ακρωτηριασμού που είχαν γίνει πριν από αυτή την περίοδο ήταν ανεπιτυχείς και ο ασθενής κατέληγε.
Με πληροφορίες από Guardian