Σε αυτή τη χώρα εφαρμόζεται περισσότερο η τηλεργασία

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ Facebook Twitter
Τηλεργασία / Φωτ: Unsplash
0

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την πανδημία της Covid-19 που ανέτρεψε τη συμβατική εργασιακή καθημερινότητα, οι εργαζόμενοι στη Βρετανία εφαρμόζουν τηλεργασία σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί εργαζόμενοι δουλεύουν με τηλεργασία κατά μέσο όρο 1,8 ημέρες την εβδομάδα, έναντι διεθνούς μέσου όρου 1,3 ημερών, όπως καταγράφει η Παγκόσμια Έρευνα Εργασιακών Ρυθμίσεων (Global Survey of Working Arrangements - G-SWA), που αφορά περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, με αφετηρία τον Ιούλιο του 2021.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας που προβλέπει συνδυασμό παρουσίας στο γραφείο και τηλεργασίας, έχει πλέον καθιερωθεί ως ο κυρίαρχος τρόπος εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες για επαγγέλματα που μπορούν να εκτελούνται εξ αποστάσεως.

Το μοντέλο αυτό είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο σε αγγλόφωνες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Αντιθέτως, στις χώρες της ανατολικής Ασίας -όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα- η καθημερινή φυσική παρουσία στο γραφείο εξακολουθεί να αποτελεί κανόνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δημοφιλία της τηλεργασίας αποδίδεται κυρίως στο υψηλό κόστος και τη μεγάλη διάρκεια των μετακινήσεων, ειδικά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα κατάλοιπο της πανδημίας, οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει ξεκάθαρα ότι δεν επιστρέφουν στις παλιές συνήθειες. Η τηλεργασία δεν είναι πια λύση ανάγκης, αλλά πλέον αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της βρετανικής αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Δρ Τζεβάτ Γκιράι Ακσόι, συνιδρυτής της G-SWA και αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College London.

«Η αλλαγή αυτή αναγκάζει επιχειρήσεις, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολεοδόμους να επανασχεδιάσουν τα πάντα, από τους χώρους γραφείων μέχρι τις μεταφορές και την περιφερειακή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Ακσόι, ο οποίος είναι και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Παρά τις πιέσεις ορισμένων μεγάλων εταιρειών -όπως η Amazon και η BlackRock- για επιστροφή στο γραφείο με αυστηρούς όρους, τα ποσοστά εξ αποστάσεως εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταθεροποιηθεί από το 2023, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για μια «ισορροπία στην αγορά εργασίας».

Η έρευνα διαπιστώνει ότι άνδρες και γυναίκες εργάζονται από το σπίτι σε παρόμοια ποσοστά διεθνώς, με τις γυναίκες με παιδιά να εκφράζουν εντονότερη επιθυμία για υβριδική εργασία. Οι γονείς τείνουν να επιλέγουν υβριδικά μοντέλα, ενώ οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά εμφανίζονται να προτιμούν είτε πλήρως δια ζώσης είτε πλήρως εξ αποστάσεως εργασία.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στην εργασία στο γραφείο, κυρίως επειδή θεωρούν ότι τους βοηθά να ξεχωρίσουν στους ανώτερους ή να μάθουν ανεπίσημα από τους συναδέλφους τους.

«Η υβριδική εργασία δεν αποτελεί πλέον την εξαίρεση – είναι η νέα κανονικότητα», σχολίασε ο Ακσόι, σημειώνοντας ότι η έρευνα δεν εντόπισε ισχυρές ενδείξεις ότι η εξ αποστάσεως εργασία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα των οργανισμών.

Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει στον ίδιο βαθμό για την πλήρως απομακρυσμένη εργασία. «Η επίδρασή της στην παραγωγικότητα διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με το είδος της εργασίας και τον τρόπο διαχείρισης. Σε πολλές περιπτώσεις, πλήρως απομακρυσμένοι ρόλοι συγκεντρώνονται σε call centers ή σε δουλειές καταχώρισης δεδομένων – επαγγέλματα που ήδη απειλούνται από τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη», εξήγησε.

Τα ευρήματα έρχονται στο φως παράλληλα με άλλη έρευνα του King’s College, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (42%) δηλώνουν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με απαίτηση εργοδότη για πλήρη επιστροφή στο γραφείο, έναντι 54% στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με το Global Institute for Women’s Leadership του King’s και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου, γυναίκες και γονείς είναι εκείνοι που αντιστέκονται περισσότερο σε αυστηρές εντολές επιστροφής. Μέχρι τα τέλη του 2024, το 55% των γυναικών δήλωναν ότι θα έψαχναν για νέα δουλειά εάν τους επιβαλλόταν πλήρης επιστροφή στο γραφείο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν αυστηρές πολιτικές επιστροφής ως έμμεσο τρόπο περιορισμού του προσωπικού που προσλήφθηκε με εξ αποστάσεως συμβάσεις κατά την πανδημία.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM