Πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία του κορωνοϊού;

Πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία του κορωνοϊού; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι κοινωνίες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, πλησιάζοντας στην κανονικότητα και στην προ covid εποχή. Πόσο κοντά είμαστε όμως στο τέλος της πανδημίας; Πότε θα «καθαρίσουμε» από τον κορωνοϊό;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά, η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της.

«Μπαίνοντας στη Σαρακοστή και με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, η ευχή όλων μας είναι να "καθαρίσουμε" όσο πιο σύντομα από τον κορωνοϊό, που μετρά εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όπως δυο χρόνια πριν, να απαλλαχθούμε από τις μάσκες και τα αντισηπτικά και η καθημερινότητα μας να επανέλθει στους ρυθμούς της προ covid εποχής», αναφέρει η κα Τσικρικά.

Πόσο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα είμαστε;

«Μήπως, μοιάζει ουτοπικός ή "ενδημική αυταπάτη" ο ευσεβής πόθος μας να ξεμπερδεύουμε γρήγορα από τον κορωνοϊό όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η ανησυχία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα; Άραγε, πόσο εφικτές και αληθείς μπορεί να είναι οι προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας τη δεδομένη χρονική στιγμή;», διερωτάται η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Η συμβολή των έγκριτων δημοσιευμένων ερευνών, των εξειδικευμένων γνώσεων και των αθροιστικών νικών της επιστήμης, βασισμένες στη μάχη και θυσιαστική προσφορά των επαγγελματιών υγείας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ήδη από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να επικεντρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις αποκλειστικά σε ένα νόσημα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ταχύτατα η γενετική αλληλουχία του Sars cov-2 και να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο της έρευνας σε λίγους μήνες, προστέθηκαν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιϊικά σκευάσματα ικανά και αποτελεσματικά να δράσουν έναντι του ιού».

Σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων

Είναι απόλυτα κατανοητό, συνεχίζει η κα Τσικρικά, ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες. Ήδη, χώρες της Ευρώπης, εκτιμώντας τη μικρότερη σοβαρότητα νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά κυρίως στηριζόμενες στα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων, άρουν σταδιακά τα μέτρα, με πρώτο την αποδέσμευση από τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της». Παρόλα αυτά, σημειώνει, «η χάραξη και ο σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων που θα οριοθετούν την επόμενη φάση της πανδημίας, οφείλουν να είναι παγκόσμια υγειονομική προτεραιότητα τόσο για τις πολιτειακές ηγεσίες υγείας, όσο και για τους παγκόσμιους οργανισμούς. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση κρίσεων, η επάνδρωση με εξειδικευμένο προσωπικό των δημοσίων συστημάτων υγείας, η ενισχυτική δόση εμβολιασμού, η εφαρμογή προγραμμάτων κατ' οίκον θεραπείας, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε κατάλληλες θεραπείες, η εξασφάλιση ποιοτικού αέρα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και η διάθεση εύκολων και με χαμηλού κόστους διαγνωστικών τεστ, αποτελούν μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του οραματισμού της λύσης της πανδημίας».

Αν κάτι διδαχτήκαμε από την πανδημία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, «είναι να μη βιαζόμαστε και να προχωράμε με γερά και σταθερά βήματα! Ας ευχηθούμε, του χρόνου ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας να είναι covid free και οι μόνες μάσκες να είναι οι αποκριάτικες!». 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM