Πόσο χρόνο έχει η ανθρωπότητα για να προλάβει το σημείο χωρίς επιστροφή για τον πλανήτη

Πόσο χρόνο έχει η ανθρωπότητα για να προλάβει το σημείο χωρίς επιστροφή για τον πλανήτη Facebook Twitter
0

Ποια είναι η διορία μας ως ανθρωπότητα για να σώσουμε τον πλανήτη;

Η αλλαγή του κλίματος καταστρέφει τους πάγους, προκαλώντας αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καύσωνες και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Όμως αυτό μοιάζει να γίνεται τόσο αργά που ακόμη συζητάμε το πώς και τι μπορούμε να κάνουμε και μοιάζει σαν τα εθνη να μην μπορούν να αντιληφθούν το σημείο καμπής.

Αλλά, αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν λάβουν δραστικά μέτρα τα επόμενα 15 χρόνια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα «μη αναστρέψιμο σημείο», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Earth System Dynamics.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές της Ουτρέχτης και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξαν την πιθανότητα επίτευξης κλιματικών στόχων ανάλογα με το πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο οι διάφορες χώρες άλλαξαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τώρα και στο εξής, έχουμε ήδη χάσει την προθεσμία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και προσεγγίζουμε γρήγορα αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν το «σημείο χωρίς επιστροφή».

«Τονίζουμε ότι υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες για τη λήψη μέτρων για το κλίμα», δήλωσε ο Henk Dijkstra, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Dijkstra δήλωσε ότι έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος πριν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού γίνουν ανέφικτοι, ακόμη και με δραστικές μειώσεις εκπομπών αερίων.

«Ελπίζουμε ότι η τήρηση προθεσμίας θα μπορούσε να τονώσει την αίσθηση του επείγοντος και να ενεργήσει ως καμπανάκι για τους πολιτικούς και τους διαμορφωτές πολιτικής», πρόσθεσε.

Δύο βαθμοί Κελσίου, συμφωνείται γενικά ότι είναι το ασφαλές όριο για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Εάν η γη θερμανθεί περισσότερο από αυτό, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν καταστροφικές επιπτώσεις όπως η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα παγιδευμένη κάτω από τον πάγο της Αρκτικής (η οποία έχει ήδη ξεκινήσει), ενώ άλλα συστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορούν απλά να πεθάνουν.

Με κάθε επιπλέον βαθμό οι κίνδυνοι της επισιτιστικής κρίσης, η εξαφάνιση των ειδών και ένα αφιλόξενο για τον άνθρωπο περιβάλλον, είναι απειλές που πλησιάζουν όλο και πιο πολύ.

Προς το παρόν, καμία σημαντική βιομηχανική χώρα δεν είναι ακόμη σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις αρχικές υποσχέσεις της συμφωνίας για το κλίμα.

Αν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων πρέπει να εκπληρωθούν, μένουν πολύ λίγα χρόνια για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να το κάνουν.

Οι δραστικές αποφάσεις και τα μέτρα που ίσως παρθούν, πρέπει να έχουν γίνει πραγματικότητα νωρίτερα από το 2035 λένε οι επιστήμονες - και αυτό είναι το πιο φιλόδοξο σενάριο που απαιτεί πολύ προσπάθεια.

Αυτό που οι επιστήμονες τονίζουν είναι πως οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να διαβάζονται ως στοιχεία, αλλά ως ανθρώπινες ενέργειες καθώς από τον άνθρωπο εξαρτάται το πώς θα αλλάξουν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM