Πώς αντιδρούν οι φίλοι στο Facebook στο θάνατο ενός κοινού φίλου; Ερευνητές αποφάσισαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μελετώντας μια περίοδο αρκετών ετών, για να διαπιστώσουν την εξέλιξη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών της ομάδας που βίωσε τον αιφνίδιο θάνατο.

 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης (Μασαχουσέτη) έγινε σε ένα κύκλο 15 χιλιάδων διαδικτυακών φίλων και τα αποτελέσματα του που δημοσιεύτηκαν στις 24 Απριλίου στο περιοδικό Nature, μάλλον προκάλεσαν έκπληξη.

 

Όπως έδειξε λοιπόν η έρευνα, ένας θάνατος αναδιοργανώνει και κάνει ακόμη πιο «σφικτούς» τους δεσμούς στον κύκλο των κοινών γνωστών του θανόντα. «Κατά μέσο όρο, ο όγκος των αλληλεπιδράσεων χάνεται μετά το θάνατο αλλά ανακτάται πλήρως στη συνέχεια. Το πένθος συνδέει πιο πολύ τους κοινούς φίλους κάποιου που πεθαίνει», αναφέρουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι όλοι προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό από την απώλεια, πολλαπλασιάζοντας τις  συζητήσεις με ανθρώπους που γνώριζαν το νεκρό.

 

Έτσι επικοινωνούν πιο συχνά μετά το θάνατο, και μάλιστα για αρκετό καιρό. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο χρόνια μετά το θάνατο ενός μέλους της ομάδας, οι στενοί φίλοι είναι 2,6% πιο ενεργοί στις συζητήσεις τους από πριν. Για τους απλούς γνωστούς, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα: εννέα μήνες μετά το θάνατο, η επικοινωνία αυξάνεται κατά 4,5%.

 

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σχεδόν σταθερά, ανεξάρτητα από την ηλικία των υπό παρατήρηση ομάδων, με εξαίρεση τους νεότερους ενήλικες σε ό,τι αφορά στο ποσοστό της αύξησης της επικοινωνίας.

 

Ωστόσο εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα, αν ο θανών έχει αυτοκτονήσει ή ο θάνατος έχει ως αιτία, πρακτικές όπως τα ναρκωτικά. Τότε δεν υπάρχει αύξηση της επικοινωνίας, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, την επικοινωνία «σκιάζει» το κοινωνικό στίγμα που αποτρέπει την επικοινωνία.

 

Οι μελετητές επισημαίνουν πάντως ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε χρήστες από την Καλιφόρνια και ότι σε διαφορετικές πόλεις και πολιτισμούς ίσως υπάρχουν και διαφορετικά αποτελέσματα.

 

Mε πληροφορίες από τη Le Monde

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr