Pheme: Ένας ανιχνευτής ψεύδους για tweets

Pheme: Ένας ανιχνευτής ψεύδους για tweets Facebook Twitter
0

Οι φήμες, ως γνωστόν, εξαπλώνονται γρήγορα και τα social media, είναι πλέον η καλύτερη πλατφόρμα για την ταχύτατη και αποτελεσματικότερη διάδοσή τους.

Φαίνεται όμως πως η εποχή αυτή ίσως να φτάνει στο τέλος της, αφού επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, της Μ. Βρετανίας, ανέπτυξαν ένα online σύστημα ανίχνευσης ψεύδους, ικανό να διακρίνει τη φήμη ακόμα και όταν αυτή διασπείρεται σε 140 χαρακτήρες.

Το σύστημα Pheme, που δανείζεται το όνομά του από την ομώνυμη αρχαιοελληνική θεότητα, σαρώνει σε πραγματικό χρόνο τα tweets απλών χρηστών, ειδησεογραφικών οργανισμών, δημοσιογράφων κλπ. και εξετάζοντας το ιστορικό κάθε χρήστη, αλλά και το κύρος κάποιου, είναι σε θέση να διακρίνει εάν κάποιο tweet είναι αληθές, ψευδές ή ένα απλό αστείο, αλλά και να εντοπίσει εάν ένας λογαριασμός έχει δημιουργηθεί ειδικά για την διασπορά φημών και ψευδών ειδήσεων.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα γεννήθηκε μετά τα επεισόδια του 2011 στο Λονδίνο και θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών. Αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, σύμφωνα με το BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM