Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο Facebook Twitter
0

Το Parker Solar Probe της NASA ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πιο κοντινή του προσέγγιση στον Ήλιο, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 3,8 εκατομμυρίων μιλίων από την επιφάνειά του την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η ιστορική αυτή στιγμή, γνωστή ως περιήλιο, αναμένεται να σημειωθεί στις 6:53 π.μ. ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (11:53 GMT).

Η αποστολή, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, έχει ως στόχο να ενισχύσει την επιστημονική κατανόηση του Ήλιου και να βοηθήσει στην πρόβλεψη διαστημικών φαινομένων που επηρεάζουν τη Γη. Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί.

«Κανένα αντικείμενο που κατασκευάστηκε από άνθρωπο δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο κοντά σε ένα αστέρι. Το Parker θα μας προσφέρει δεδομένα από μια πραγματικά άγνωστη περιοχή», δήλωσε ο Nick Pinkine, υπεύθυνος λειτουργίας της αποστολής.

Τεχνολογία αιχμής για ακραίες συνθήκες

Η προσέγγιση αυτή γίνεται εφικτή χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του διαστημοπλοίου, το οποίο διαθέτει θερμική ασπίδα πάχους 11,43 εκατοστών από σύνθετα υλικά άνθρακα. Η ασπίδα προστατεύει τα εσωτερικά όργανα από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 930°C, διατηρώντας τα σχεδόν στη θερμοκρασία δωματίου.

Με ταχύτητα που ξεπερνά τα 430.000 μίλια/ώρα (690.000 χλμ/ώρα) – δηλαδή περισσότερο από 550 φορές την ταχύτητα του ήχου – το Parker Solar Probe πετά σε ταχύτητα ικανή να διασχίσει την απόσταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκιο σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Το διαστημικό σκάφος έχει ήδη προσφέρει πολύτιμα δεδομένα, διαφωτίζοντας επιστήμονες για μυστήρια του Ήλιου, όπως η προέλευση του ηλιακού ανέμου, η δημιουργία εκρήξεων κορωναϊκής μάζας και το παράδοξο ότι η κορώνα είναι θερμότερη από την επιφάνεια του Ήλιου.

Πέρα από την εξερεύνηση του Ήλιου, το Parker Solar Probe έχει πραγματοποιήσει πτήσεις κοντά στην Αφροδίτη, παρέχοντας νέες εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη και ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατανόηση του παρελθόντος του.

Το μέλλον της αποστολής

Η πτήση της Παραμονής Χριστουγέννων είναι η πρώτη από τρεις νέες ιστορικές προσεγγίσεις του Ήλιου. Οι επόμενες αναμένονται στις 22 Μαρτίου 2025 και στις 19 Ιουνίου 2025, κατά τις οποίες το Parker θα επιστρέψει στην ίδια κοντινή απόσταση.

«Αυτή η αποστολή της NASA είναι ένα παράδειγμα τολμηρών επιστημονικών προσπαθειών που απαντούν σε μακροχρόνια ερωτήματα για το σύμπαν μας», δήλωσε ο Arik Posner, επιστήμονας του προγράμματος Parker Solar Probe.

Το Parker Solar Probe, που ονομάστηκε προς τιμήν του Eugene Parker, πρωτοπόρου στη μελέτη του Ήλιου, συνεχίζει να επεκτείνει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της NASA για εξερεύνηση του διαστήματος και κατανόηση του σύμπαντος.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM