Νέο κολλύριο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα γυαλιά πρεσβυωπίας: «Μου άλλαξε τη ζωή»

Νέο κολλύριο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα γυαλιά πρεσβυωπίας: «Μου άλλαξε τη ζωή» Facebook Twitter
0

Ένα πρόσφατα εγκεκριμένο κολλύριο, που βγήκε χθες στην αγορά, θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών με πρεσβυωπία, μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως άτομα 40 ετών και άνω.

Το Vuity, που ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) τον Οκτώβριο, θα μπορούσε τα γυαλιά οράσεως για 128 εκατομμύρια Αμερικανούς που δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κοντινή απόσταση.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο CBS News, το νέο φάρμακο δρα ως εξής: Ρίχνουμε μία σταγόνα σε κάθε μάτι και μέσα σε περίπου 15 λεπτά, το φάρμακο έχει δράσει παρέχοντας ευκρινέστερη όραση για έξι έως 10 ώρες.

Η Toni Wright, μια από τους 750 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου, δήλωσε στο CBS News ότι το κολλύριο τής άλλαξε τη ζωή. Πριν το δοκιμάσει, η Ράιτ μπορούσε να βλέπει καθαρά φορώντας παντού τα γυαλιά πρεσβυωπίας: στο γραφείο, το μπάνιο, την κουζίνα και το αυτοκίνητό της.

«Μου άλλαξε τη ζωή», λέει η 54χρονη διαδικτυακή σύμβουλος λιανικής, που εργάζεται από τη φάρμα της στη δυτική Πενσιλβάνια. «Δεν ήθελα να τα φοράω γιατί για μένα ήταν σημάδι ότι γερνάω, ξέρετε, το να χρειάζομαι γυαλιά», πρόσθεσε.

Το οφθαλμικό διάλυμα Vuity είναι το πρώτο που έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση προβλημάτων οράσεως που σχετίζονται με την ηλικία.

«Το συνταγογραφούμενο φάρμακο εκμεταλλεύεται τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του. Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό επιτρέπει να εστιάζετε σε διαφορετικό εύρος», εξηγεί ο Dr. George Waring, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών.

Το κόστος του φαρμάκου για μηνιαία χρήση ανέρχεται περίπου σε 80 δολάρια και λειτουργεί καλύτερα σε άτομα ηλικίας 40 έως 55 ετών, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Vuity. Οι παρενέργειες που εντοπίστηκαν στις τρίμηνες κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν πονοκεφάλους και κόκκινα μάτια, πρόσθεσε η εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση οι οφθαλμικές σταγόνες δεν συνιστούν θεραπεία της πρεσβυωπίας και, όπως επισημαίνει η παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση ή την εκτέλεση δραστηριοτήτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικές μετά την ηλικία των 65 ετών. 

Προς το παρόν, το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατροί που μίλησαν στο CBS News χαρακτήρισαν απίθανο να το καλύψει ποτέ η ασφάλιση επειδή δεν είναι «ιατρικά απαραίτητο», καθώς τα γυαλιά εξακολουθούν να είναι μια λιγότερο ακριβή εναλλακτική λύση.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM