Νέα έρευνα στη Γερμανία για τον κορωνοϊό δείχνει ότι τα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου μολυσματικά και μεταδοτικά με τους ενήλικες.

 

Η έρευνα αυτή έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε σταδιακό άνοιγμα των σχολείων. Η έρευνα που έγινε υπό τον Κρίστιαν Ντρόστεν, διευθυντή του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, κατέληξε ότι παρότι τα παιδιά τείνουν να έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, εκείνα που μολύνονται έχουν τα ίδια επίπεδα ιού στον οργανισμό τους όπως οι ενήλικες.

 

«Πρέπει να δείξουμε προσοχή ενάντια στο άνευ όρων άνοιγμα των σχολείων και των νηπιαγωγείων στην παρούσα κατάσταση. Τα παιδιά μπορεί να είναι όσο μεταδοτικοί είναι οι ενήλικες», κατέληξαν ο Ντρόστεν και οι συνεργάτες του.

 

Για την έρευνα, η οποία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη επιστημονικά, αξιολογήθηκαν 3.178 δείγματα από ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Ανάμεσά τους ήταν 37 παιδιά νηπιαγωγείου, 16 μαθητές δημοτικού και 74 έφηβοι. «Το ιικό φορτίο στους πολύ νεαρούς δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνο στους ενηλίκους», δήλωσε ο Ντρόστεν. Ακόμη, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά, εφόσον εκτεθούν στον ιό, διατρέχουν περίπου το 1/3 του κινδύνου των ενηλίκων να μολυνθούν, ενώ μεταδίδουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

 

Πάντως, η μελέτη του Charite επισημαίνει ότι οι έρευνες για το κατά πόσο είναι τα παιδιά πηγές της μόλυνσης είναι περίπλοκες, λόγω του γεγονότος ότι τα μέτρα προστασίας -συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σε σχολείων - τέθηκαν σε ισχύ πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές παρατήρησης. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι σε μία έρευνα από τη Γαλλία που είχε δημοσιοποιηθεί πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι 9χρονος που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν τον μετέδωσε παρότι ήρθε σε επαφή με 172 ανθρώπους.

 

Η αρχή για το άνοιγμα των σχολείων στις ευρωπαϊκές χώρες έγινε από τη Δανία και τη Νορβηγία. Μία- μία οι περισσότερες χώρες ακολουθούν- υπενθυμίζεται στην Ελλάδα οι πρώτοι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου- αλλά υπάρχουν και τα κράτη που αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, όπως θα γίνει στην Ιταλία.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό το πόσο συχνά μολύνονται τα παιδιά από τον κορωνοϊό όπως και το πόσο μολυσματικά είναι για τους άλλους. Υπό αυτή την έννοια, σημείωσε ο ΠΟΥ, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική προσέγγιση, ώστε να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΠΕ