Μυστηριώδης «πληθυσμός - φάντασμα» αρχαίων ανθρώπων ανακαλύφθηκε στη δυτική Αφρική

Μυστηριώδης «πληθυσμός - φάντασμα» αρχαίων ανθρώπων ανακαλύφθηκε στη δυτική Αφρική Facebook Twitter
0

Έναν πληθυσμό - φάντασμα ανθρώπινου είδους που έζησε στην Αφρική περίπου πριν από 500.000 χρόνια και του οποίου τα γονίδια υπάρχουν στο σύγχρονο πληθυσμό, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.


Η νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances αυτήν την εβδομάδα, υποστηρίζει πως οι πρόγονοι των σύγχρονων δυτικο-Αφρικανών αναπαράχθηκαν με ένα αρχαϊκό είδος ανθρώπου που παραμένει ακόμα άγνωστο - όπως οι αρχαίοι Ευρωπαίοι διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερνταλ και οι πληθυσμοί της Ωκεανίας με τους Ντενίσοβαν.

Ερευνητές υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το DNA αυτού του είδους αποτελεί το 2% - 19% της γενετικής καταγωγής των σύγχρονων κατοίκων της δυτικής Αφρικής.

Πιστεύουν δε, πως η διασταύρωση των ειδών σημειώθηκε πριν από 43.000 χρόνια.

Η έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στο πώς οι αρχαϊκοί αυτοί πληθυσμοί συνέβαλαν στη γενετική μεταβολή των σημερινών Αφρικανών - κάτι που ελάχιστα έχει κατανοηθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, έζησαν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων - περιλαμβανομένων των σύγχρονων ανθρώπων, των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν.

Ο πληθυσμός - φάντασμα του αρχαϊκού αυτού είδους που μόλις ανακαλύφθηκε, μοιάζει να έχει παρεκκλίνει από αυτές τις ομάδες. Και, όπως εκτιμά ο Sriram Sankararaman - ο βιολόγος επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - στο μέλλον αναμένεται να ανακαλυφθούν περισσότεροι τέτοιοι πληθυσμοί.

Η ομάδα του ανέλυσε τη γενετική σύνθεση των δυτικο-Αφρικανών και διαπίστωσε πως το DNA τους προερχόταν από μία αρχαία, ανεξήγητη πηγή.

Οι επιστήμονες απέκτησαν πρόσβαση σε 405 γονιδιώματα από τέσσερις δυτικο-αφρικανικούς πληθυσμούς (τους Mende της Σιέρα Λεόνε, τους Yoruba και τους Esan στη Νιγηρία καθώς και άλλον έναν από τις δυτικές περιοχές της Γκάμπια) και χρησιμοποιώντας στατιστικές τεχνικές, τα συνέκριναν με γενώματα από τους Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν.

«Όσο αποκτάμε περαιτέρω στοιχεία από διαφορετικούς πληθυσμούς - και καλύτερη ποιότητα δεδομένων - η ικανότητά μας να ξεκαθαρίζουμε τα στοιχεία και να ανασκάπτουμε τους πληθυσμούς - φάντασμα, θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο» εξηγεί ο κSankararaman.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM