Μπουρλά: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα επηρεάσει το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

Μπουρλά: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα επηρεάσει το αποτελεσματικό χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της αντιιικού φαρμάκου της κατά της Covid-19, περισσότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της των 50 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Μπορούμε αμέσως τώρα να δεσμευτούμε για 80 εκατομμύρια δόσεις χάρη στη μονάδα παραγωγής μας», δήλωσε ο Μπουρλά.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος πως το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Paxlovid, δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία θα γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα παραλλαγή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer υπέβαλε αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του Paxlovid την περασμένη εβδομάδα μετά την αναφορά στοιχείων που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, το χάπι μειώνει τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης ή θανάτου κατά 89% όταν δοθεί το πολύ τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Το αντιικό χάπι της Pfizer είναι το δεύτερο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ως φάρμακο απέναντι στην βαριά νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, και μάλιστα με υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο της Merck που αναμένει ομοσπονδιακή έγκριση στις ΗΠΑ. 

Η θεραπεία που ανακοίνωσε η Pfizer, αποτελείται από 30 χάπια που χορηγούνται στον ασθενή σε βάθος πέντε ημερών. Περιέχει, μεταξύ άλλων, δέκα χάπια "ritonavir", ένα παλιό φάρμακο κατά του H.I.V. που βοηθά το νέο φάρμακο της Pfizer να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (η θεραπεία της Merk αποτελείται από 40 χάπια αντίστοιχα που επίσης χορηγούνται σε πέντε ημέρες). 

Τα χάπια έχουν δοκιμαστεί προς το παρόν κυρίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αλλά η Pfizer διενεργεί κλινικές δοκιμές και σε ασθενείς χαμηλού ρίσκου και άτομα που συζούν στο ίδιο σπίτι με μολυσματικούς ασθενείς. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη, περιλαμβάνοντας δεδομένα από 1.200 ενηλίκους στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που έλαβαν είτε το φάρμακο της Pfizer είτε placebo. 

Οι εθελοντές ξεκίνησαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από τα πρώτα συμπτώματα. Ακόμα και αν σε αυτά τα άτομα προστεθούν όσοι ξεκίνησαν την θεραπεία από την τέταρτη ή την πέμπτη ημέρα, το χάπι εξακολουθεί να μειώνει το ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου κατά 85%.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM