Μία πρώτη ανάλυση της διασποράς κορωνοϊού μέσα στον Λευκό Οίκο επιχείρησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. 

 

Με βάση τα τελευταία, βραδινά στοιχεία, ο καθηγητής παρουσίασε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αλυσίδα διασποράς, συνοδεύοντας την ανάλυση με τα δεδομένα για τα καθήκοντα των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου που βρέθηκαν θετικοί στον Sars-Cov-2 μετά τον Αμερικανό πρόεδρο - ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι και διοικητικοί υπάλληλοι. 

 

Μόσιαλος: Τι μάθαμε από τη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στον Λευκό Οίκο

 

Μέχρι το Σάββατο είχαν βγει θετικά 27 άτομα πέρα από τον Τραμπ. «Αν επικεντρωθούμε στη διαχείριση των επισκεπτών του Λευκού Οίκου, τι συμπεράσματα αντλούμε;» αναρωτιέται ο καθηγητής, δίνοντας τις τρεις άμεσες απαντήσεις: 

 

1. Τα τεστ δεν υποκαθιστούν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς που πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και σε συνθήκες που κάποιοι υπόκεινται ακόμα και σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ, συνίσταται η χρήσης μάσκας, η τήρηση των φυσικών αποστάσεων, και η προσωπική υγιεινή, ειδικά των χεριών.


2. Είναι θεμιτό να αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Εάν υπάρχουν νέα κρούσματα οφείλουν να υπόκεινται σε διαγνωστικό τεστ και να απομονώνονται άμεσα.


3. Η ιχνηλάτηση και τα τεστ για την άμεση και έγκυρη διάγνωση των επαφών είναι η μόνη αποτελεσματική γραμμή προσέγγισης για τη δυναμική παρακολούθηση των εστιών διασποράς. Είτε οι επαφές των κρουσμάτων φέρουν συμπτώματα - είτε όχι.


«Η ροή της πανδημίας μας κάνει -ανεξαρτήτως θέσης- συγκοινωνούντα δοχεία στη διασπορά. Οποιαδήποτε διαρροή ενέχει κινδύνους για όλους μας» καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος. 

 

Μόσιαλος: Τι μάθαμε από τη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στον Λευκό Οίκο

 

Associated Press: «Προσωπική επιλογή» η μάσκα στον Λευκό Οίκο

 

Ώρες αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, κορυφαίοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο επέμεναν να μη φορούν μάσκα. Σύμφωνα με το Associated Press οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας στον Λευκό Οίκο δεν έχουν αλλάξει.

 

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μάσκες δεν θα είναι - τουλάχιστον όχι ακόμα- υποχρεωτικές στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς τες «προσωπική επιλογή», παρά τις οδηγίες των ειδικών που τονίζουν ό,τι οι μάσκες βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση.