Οι μητέρες σφήκες διαθέτουν απρόσμενες διανοητικές ικανότητες όταν πρόκειται για την ανατροφή των μικρών τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσαν ότι οι σφήκες του είδους digger wasp μπορούν να θυμούνται την ακριβή τοποθεσία έως και εννέα διαφορετικών φωλιών. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς κάθε θηλυκό φτιάχνει τη δική του φωλιά ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες, συχνά σε εδάφη χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η μητέρα σφήκα σκάβει έναν μικρό υπόγειο θάλαμο για κάθε αυγό, τον γεμίζει με τροφή και επιστρέφει μερικές ημέρες αργότερα για να φέρει περισσότερη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σίτιση γίνεται με τάξη ηλικίας και προσαρμόζεται αν κάποιο μικρό πεθάνει ή έχει ήδη λάβει περισσότερη τροφή στην προηγούμενη επίσκεψη.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι μια μορφή σύνθετου προγραμματισμού, από έναν εγκέφαλο στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας», δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Φιλντ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Οι σφήκες θυμούνται πού, πότε και τι έχουν ταΐσει τα μικρά τους
«Τείνουμε να υποθέτουμε πως ένας τόσο μικρός εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει κάτι τόσο πολύπλοκο. Κι όμως, οι σφήκες θυμούνται πού, πότε και τι έχουν ταΐσει τα μικρά τους, με τρόπο που θα ζήλευαν και πιο “ανεπτυγμένοι” εγκέφαλοι.»
Η έρευνα έγινε σε φυσικό περιβάλλον στη Σάρεϊ της Αγγλίας, όπου οι σφήκες κυνηγούν κάμπιες σε περιοχές με ερείκη. Παρά το γεγονός ότι φτιάχνουν τις φωλιές τους σε γυμνές εκτάσεις με άμμο και μάλιστα πολύ κοντά μεταξύ τους, οι μητέρες σπάνια μπερδεύουν τη δική τους με άλλες.
Από τις 1.293 καταγεγραμμένες παραδόσεις τροφής, μόλις το 1,5% πήγε σε λάθος φωλιά.
«Ακόμη δεν ξέρουμε πώς επιτυγχάνουν αυτά τα νοητικά “κατορθώματα”», σχολιάζει ο καθηγητής Φιλντ. «Αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος των εντόμων έχει πολύ περισσότερη “νοημοσύνη” απ’ ό,τι φανταζόμαστε».
Με πληροφορίες από BBC