Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαία σφήκα που διατηρήθηκε σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατ. ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαία σφήκα που διατηρήθηκε σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατ. ετών Facebook Twitter
© Qiong Wu
0

Μια αρχαία σφήκα μπορεί να έτρεχε ανάμεσα στους δεινόσαυρους, με σώμα σαν «μυγοπαγίδα της Αφροδίτης» για να αρπάζει και να αρπάζει τη λεία της, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η κοιλιά της παρασιτικής σφήκας διαθέτει ένα σύνολο από φτερωτά «κουπιά» επενδεδυμένα με λεπτές τρίχες, που μοιάζουν με «μια μικρή παγίδα προσαρτημένη στην άκρη της», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Lars Vilhelmsen από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας. Η κοιλιά αυτής της αρχαίας σφήκας δεν μοιάζει με εκείνη κανενός γνωστού εντόμου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 12 θηλυκές σφήκες που διατηρήθηκαν σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών από την περιοχή Kachin στη βόρεια Μιανμάρ. Τα πτερύγια και οι τρίχες που μοιάζουν με δόντια της σφήκας μοιάζουν με τη δομή του σαρκοφάγου φυτού Venus flytrap, το οποίο κλείνει για να χωνέψει ανυποψίαστα έντομα. Αλλά ο σχεδιασμός έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η παγίδα της σχεδιάστηκε για να μαλακώνει και όχι να συνθλίβει.

Η μορφολογία των σφηκών δείχνει ότι ήταν παρασιτοειδή, ή έντομα των οποίων οι προνύμφες ζουν ως παράσιτα μέσα στους ξενιστές τους πριν τελικά τους σκοτώσουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι σφήκες πιθανότατα επέτρεπαν στον ξενιστή τους να συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ τρέφονταν από αυτόν.

Η «περίτεχνη» συσκευή σύλληψης πιθανότατα επέτρεπε στο είδος να αρπάζει εξαιρετικά κινητά θηράματα, όπως φτερωτά ή πηδούντα έντομα, δήλωσαν οι ερευνητές. 

Με πληροφορίες από ABC News, Associated Press

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM