Μια ελάχιστα γνωστή κινεζική εταιρεία «νίκησε» το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο

Μια ελάχιστα γνωστή κινεζική εταιρεία «νίκησε» το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Η κινεζική DeepSeek σόκαρε τον κόσμο παρέχοντας απροσδόκητη καινοτομία σε απίστευτη τιμή. Αλλά αυτή η ανατρεπτική τάση δεν περιορίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, Κίνα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και στον φαρμακευτικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, η Akeso, μια ελάχιστα γνωστή κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ταρακούνησε τον τομέα της βιοτεχνολογίας με το νέο της φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το Ivonescimab, το νέο φάρμακο, βρέθηκε σε μια δοκιμή που διεξήχθη στην Κίνα να έχει ξεπεράσει το Keytruda, το blockbuster φάρμακο που αναπτύχθηκε από τη Merck και έχει αποφέρει πωλήσεις άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αμερικανικό κολοσσό που κυριαρχεί στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το νέο φάρμακο της Akeso πέρασαν 11,1 μήνες προτού οι όγκοι τους αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά, σε σύγκριση με 5,8 μήνες για το Keytruda, σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ένα κορυφαίο ιατρικό φόρουμ.

Κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι μετοχές της Summit Therapeutics με έδρα την Καλιφόρνια, του αμερικανικού εταίρου της Akeso, υπερδιπλασιάστηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η εταιρεία είχε παραχωρήσει το δικαίωμα εμπορίας του νέου φαρμάκου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Εκείνη την εποχή, αν και οι εμπειρογνώμονες έλεγαν ότι ήταν μια σημαντική στιγμή για τις κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες, δεν είχε γίνει αντιληπτή έξω από τον κλάδο. Όλα αυτά άλλαξαν μετά τις εκμεταλλεύσεις της DeepSeek νωρίτερα φέτος, οι οποίες έστρεψαν τη διεθνή προσοχή σε θύλακες καινοτομίας στην Κίνα - με αυξανόμενες παγκόσμιες επιπτώσεις.

«Πιστεύω ότι η κινεζική βιομηχανία βιοτεχνολογίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Και [θα] συμμετέχουμε όλο και περισσότερο» δήλωσε η Michelle Xia, διευθύνουσα σύμβουλος της Akeso, σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα στο BiotechTV.

Σε δήλωση που απέστειλε στο CNN, η Akeso δήλωσε ότι ήταν μια «απίστευτα συναρπαστική στιγμή» να δει το φάρμακό της να κερδίζει το Keytruda, το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Η άνοδος της κινεζικής βιοτεχνολογίας

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν η Κίνα άνοιξε την οικονομία της, οι περισσότερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της ήταν κρατικές. Για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 40 ετών, οι κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπαρήγαγαν κυρίως υπάρχοντα φάρμακα, γνωστά ως «me-too» φάρμακα.

Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν αρχίσει να καινοτομούν με πιο προηγμένα φάρμακα που μπορούν να ανταγωνιστούν άμεσα τις δυτικές προσφορές. Και έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης δισεκατομμυρίων δολαρίων με δυτικούς εταίρους για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Η AstraZeneca υπέγραψε πέρυσι συμφωνία ύψους 1,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική CSPC Pharmaceutical Group για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών φαρμάκων και η Merck έχει συνάψει συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική Hansoh Pharmaceutical για ένα πειραματικό χάπι απώλειας βάρους.

«Ο κόσμος γνώριζε ότι η βιομηχανία βιοτεχνολογίας αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα στην Κίνα, αλλά πολύ λίγοι την έβλεπαν ως πραγματική απειλή για τους κορυφαίους καινοτόμους των ΗΠΑ», δήλωσε η Rebecca Liang, αναλύτρια φαρμακευτικών προϊόντων στην AB Bernstein. «Τώρα η απειλή γίνεται πραγματική, επειδή αρχίζετε να βλέπετε αυτά τα φάρμακα επόμενης γενιάς που είναι ένα είδος άλματος» συνέχισε.

Σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα που δημοσίευσε η HSBC Qianhai Securities νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κίνα εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας για ολόκληρο τον κλάδο, με τον αριθμό των συμφωνιών αδειοδότησης να εκτοξεύεται από μόλις 46 το 2017 σε περισσότερες από 200 πέρυσι. Το συνολικό ποσό των συμφωνιών ήταν μόλις 4 δισ. δολάρια το 2017 και αυξήθηκε σε 57 δισ. δολάρια πέρυσι, αναφέρεται.

Και τα στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Mergermarket έδειξαν ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές συναλλαγές αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, στις οποίες εμπλέκονται κινεζικές εταιρείες, αυξήθηκαν σχεδόν 30% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο Cui Cui, διευθύνων σύμβουλος έρευνας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Jefferies, δήλωσε ότι οι ερευνητικές ικανότητες και η αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης των κινεζικών εταιρειών βιοτεχνολογίας πλησιάζουν, χάρη σε παράγοντες όπως η ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη, οι ξένες επενδύσεις και ο πλούτος των εγχώριων ταλέντων.

«Στο παρελθόν, οι κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας θεωρούνταν μόνο αντιγραφείς, αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις παγκόσμιες καλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε ο Cui στο CNN.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM