Επιστήμονες ανέφεραν ότι εντόπισαν μία «ύπουλη» μετάλλαξη του στελέχους Όμικρον που δεν ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες παραλλαγές με PCR τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί, προκειμένου να έχουν μία γρήγορη εικόνα της εξάπλωσής του ανά τον κόσμο.

 

Αυτό μεταδίδει ο Guardian, σημειώνοντας η επιστημονική ομάδα των Βρετανών συμπέραναν πως η ύπουλη παραλλαγή έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την αρχική Όμικρον, όμως της λείπει μία συγκεκριμένη γενετική μεταβολή, η οποία επιτρέπει στα τεστ PCR να χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων.

 

Όπως έδειξαν τα συμπεράσματα της μελέτης η παραλλαγή εξακολουθεί να εντοπίζεται ως κρούσμα κορωνοϊού από όλα τα τεστ που χρησιμοποιούνται συνήθως, και μπορεί να ταυτοποιηθεί ως η παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικού ελέγχου. Τα πιθανά κρούσματα, ωστόσο, δεν μπορούν να εντοπιστούν από PCR τεστ, τα οποία προσφέρουν ταχύτερα αποτελέσματα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν αυτή η νέα εκδοχή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η αρχική, αλλά αυτή η «ύπουλη» μορφή είναι γενετικά διαφορετική και, συνεπώς, ενδέχεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά, αναφέρει ο Guardian.

 

Με πληροφορίες από Guardian