Το ρόλο που έπαιξε η Nokia Siemens Networks στη δημιουργία του συστήματος παρακολούθησης και λογοκρισίας των επικοινωνιών των πολιτών του Ιράν φέρνει στην επιφάνεια η «Wall Street Journal» σήμερα.

Με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού κολοσσού των επικοινωνιών, το Ιράν έχει αναπτύξει τον πιο προηγμένο μηχανισμό ελέγχου του ίντερνετ στον κόσμο. Η Nokia Siemens Networks έχει πουλήσει το σύστημα αυτό στην Irantelecom, την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Ιράν, όπως επιβεβαιώνεται από εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής εταιρείας.

Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στο κράτος να λογοκρίνει τι μπορούν να δουν οι πολίτες στο ίντερνετ αλλά και να συγκεντρώνει πληροφορίες γι' αυτούς, να διαβάζει τα e-mail τους αλλά και να αλλάζει το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Η ιρανική κυβέρνηση είχε πειραματιστεί με τον εξοπλισμό αυτόν πρόσφατα, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί πλήρως, οπότε και δεν γνώριζαν όλες του τις δυνατότητες μέχρι που ξέσπασαν οι ταραχές για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Ιράν και το σύστημα παρακολούθησης της Nokia Siemens Networks είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν διέκοψε εντελώς τη λειτουργία του διαδικτύου. Καθώς όμως αυτό το σύστημα καθυστερεί τη μετάδοση online στοιχείων για να μπορέσει να τα παρακολουθήσει, η λειτουργία του είναι μάλλον και ο λόγος που οι χρήστες στο Ιράν αναφέρουν ότι η ταχύτητα του ίντερνετ στη χώρα έχει πέσει σχεδόν στο ένα δέκατο της φυσιολογικής όλες αυτές τις μέρες.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr