Κορωνοϊός: Η βελγική Janssen ξεκινά δοκιμές εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κορωνοϊός: Η βελγική Janssen ξεκινά δοκιμές εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Η βελγική Janssen ξεκινά δοκιμές εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο
0

Νέα δοκιμή εμβολίου για την προστασία από τον κορωνοϊό ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή εμβολίου στη χώρα.

Το εμβόλιο, σχεδιασμένο από τη βελγική εταιρεία Janssen, χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο κοινό ιό κρυολογήματος για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η είδηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα άλλο εμβόλιο, εκείνο της Pfizer, φαίνεται να είναι 90% αποτελεσματικό.

Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστούν πολλοί τύποι εμβολίων για να μπορεί κάποιος να μιλήσει για τον τερματισμό της πανδημίας.

Η επιτυχία του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech προκάλεσε παγκόσμιο ενθουσιασμό. Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί ακόμη για χρήση ενώ άγνωστο παραμένει το πόσο καλά λειτουργεί στους ηλικιωμένους ή πόσο διαρκεί η ανοσία.

Το κυνήγι εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται καθώς μια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη, ή τουλάχιστον καλύτερη σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

«Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε να έχουμε πολλά διαφορετικά εμβόλια από πολλές διαφορετικές εταιρείες», δήλωσε ο καθηγητής Saul Faust, διευθυντής του NIHR Southampton Clinical Research Facility, ο οποίος θα διεξαγάγει τη συγκεκριμένη νέα, δοκιμή.

«Απλώς δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφέρεται κάθε ένα από αυτά τα εμβόλια και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η παροχή εμβολίων θα είναι αποτελεσματική και ασφαλής από έναν κατασκευαστή» επισήμανε.

Η δοκιμή του εμβολίου ξεκίνησε 6.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σύντομα θα προτεθούν και άλλες χώρες, που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αύξησης του συνολικού αριθμού των εθελοντών σε 30.000.

Οι μισοί από τους εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Το Janssen ήδη «τρέχει» μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιο, στο οποίο οι εθελοντές λαμβάνουν μία δόση. Αυτή η δοκιμή σκοπεύει να ελέγξει αν δύο δόσεις παρέχουν μια ισχυρότερη και πιο μακροχρόνια ανοσία.

Μπορεί να χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες μέχρι να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα. Οι ελπίδες για το εμβόλιο Janssen έχουν ενισχυθεί από τα προκαταρκτικά δεδομένα του Pfizer καθώς και οι δύο κατασκευαστές των εμβολίων στοχεύουν σε ένα μέρος του ιού που ονομάζεται spike protein (πρωτεϊνική ακίδα).

Το εμβόλιο της Pfizer έχει χορηγήσει μέρος του γενετικού κώδικα του ιού σε εθελοντές.

Το εμβόλιο Janssen αντ 'αυτού, χρησιμοποιεί έναν ιό κοινού κρυολογήματος που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να τον κάνει ακίνδυνο και να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό σε μοριακό επίπεδο.

Αυτό, με τη σειρά του καλείται να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.

Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με το εμβόλιο που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαφορά είναι ότι το εμβόλιο Janssen χρησιμοποιεί έναν ιό που συνήθως προσβάλλει ανθρώπους και η ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν που μολύνει τους χιμπατζήδες.

Αλλά όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι σχετικά νέες και πειραματικές. Το εμβόλιο Novavax, το οποίο χρησιμοποιεί την πιο παραδοσιακή μέθοδο ένεσης ιικών πρωτεϊνών για την εκπαίδευση του σώματος, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 25.000 άτομα συμμετέχουν ήδη σε δοκιμές Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει προηγμένες παραγγελίες για έξι εμβόλια Covid, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων δόσεων του Janssen.

Η Kate Bingham, πρόεδρος της Taskforce για τα εμβόλια του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως «Πολλά εμβόλια χρειάζονται τόσο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και παγκοσμίως, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για ολόκληρο τον πληθυσμό».

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ