«Κλειδί» για τη μακροζωία τα χρήματα, αλλά όχι αν καπνίζετε: Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα χρήματα είναι το κλειδί για τη μακροζωία, αλλά όχι αν καπνίζετε Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν για τη μακροζωία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να χρήματα να αποτελεί το «κλειδί» της μακροζωίας, ωστόσο, αυτό δεν αφορά σε όσους καπνίζουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο πλούτος συνδέεται με την μακροζωία και έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή σε σχέση με άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το επάγγελμα και η εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό επιβίωσης για ανθρώπους ηλικίας από 65 έως 85 ετών με περιουσία τουλάχιστον 300.000 δολαρίων είναι κατά 19% υψηλότερο σε σχέση με όσους στην ίδια ηλικία δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, όσοι έχουν περιουσία με αξία άνω των 500.000 δολαρίων τα επίπεδα μακροζωίας συρρικνώνονται.

Επίσης φαίνεται πως ο πλούτος ανεξαρτήτως της αξίας του δεν αρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Το ποσοστό επιβίωσης για μη καπνιστές ήταν κατά 37% υψηλότερο σε σχέση με τους καπνιστές.

«Όσοι απασχολούνται στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να μεταβάλουν τον πλούτο του ασθενή τους, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να αποθαρρύνουν το κάπνισμα», σημειώνουν οι ερευνητές. «Ο πλούτος μπορεί να σχετίζεται με την μακροζωία, αρκεί να μην καπνίζετε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 6.300 ενήλικες από το 1995, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές έως και 18 χρόνια μετά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ