Κάπνισμα: Περισσότεροι από 7 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2023 εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό

Κάπνισμα: Περισσότεροι από 7 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2023 εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό Facebook Twitter
Το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου στους άνδρες / Φωτ.: Unsplash
0

Η έκθεση στον καπνό προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 7 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου στους άνδρες, με 5,59 εκατομμύρια θανάτους, ενώ στις γυναίκες κατατάσσεται έβδομος, με 1,77 εκατομμύρια θανάτους.

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει μείωση 45% στους θανάτους που αποδίδονται στον καπνό από το 1990 – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της μάσησης καπνού και του παθητικού καπνίσματος – σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 24,4%.

Η ανάλυση, που προέρχεται από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, βασίστηκε σε δεδομένα της μελέτης Global Burden of Disease και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στο Δουβλίνο.

Ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει δραματική αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καπνό, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Αίγυπτο, όπου οι θάνατοι το 2023 ήταν αυξημένοι κατά 124,3% σε σύγκριση με το 1990.

Ο Μπρουκς Μόργκαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), δήλωσε: «Η έκθεση στον καπνό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν στη μελέτη Global Burden of Disease του 2023, συμβάλλοντας σε περίπου έναν στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως.

Παρότι ορισμένες χώρες σημειώνουν ενθαρρυντική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό, άλλες ακολουθούν την αντίθετη πορεία. Οι τάσεις αυτές αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση της εφαρμογής και ενίσχυση της επιβολής αποδεδειγμένα αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση της χρήσης καπνού».

Σε ξεχωριστή έρευνα, ομάδα του Ινστιτούτου Κλινικής και Υγειονομικής Αποτελεσματικότητας (IECS) στην Αργεντινή εξέτασε τον αντίκτυπο της χρήσης καπνού σε πέντε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος: τη Βολιβία, την Ονδούρα, τη Νιγηρία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Υπολόγισαν ότι ο καπνός προκάλεσε περισσότερους από 41.000 θανάτους σε αυτές τις χώρες και κόστισε σχεδόν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα, χαμένη παραγωγικότητα και άτυπη φροντίδα υγείας.

Η Κασάντρα Κέλι-Σιρίνο, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των Πνευμονοπαθειών, δήλωσε: «Η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές απειλές για τη δημόσια υγεία της εποχής μας. Δεν υπάρχει κανένα “υγιεινό” προϊόν καπνού και η έννοια του μειωμένου κινδύνου συχνά σημαίνει απλώς αυξημένα κέρδη για τη βιομηχανία. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής».

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του καπνίσματος και των νέων προϊόντων νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προτείνοντας μέτρα όπως η αύξηση των φόρων και οι προειδοποιήσεις με σοκαριστικές εικόνες στις συσκευασίες.

Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε στο συνέδριο ότι η πρόοδος στον έλεγχο του καπνίσματος παραμένει εύθραυστη. Συγκεκριμένα είπε: «Παρά την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να προσαρμόζεται, προωθώντας νέα προϊόντα, στοχεύοντας τους νέους και υπονομεύοντας όσα έχουμε κατακτήσει.»

Ο ίδιος πρότεινε ότι οι υψηλότεροι φόροι στα προϊόντα καπνού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά στον τομέα της υγείας, που έχουν προκύψει σε πολλές χώρες λόγω της μείωσης της διεθνούς βοήθειας.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Τech & Science / Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, με τους ίδιους να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική τους υγεία
LIFO NEWSROOM
Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» που κάνει το λίπος να καίει θερμίδες

Τech & Science / Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» για απώλεια βάρους

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους - Προηγούμενη έρευνα έχει υπονοήσει ότι ένα συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά μέχρι τώρα ο ρόλος του δεν ήταν σαφής
LIFO NEWSROOM
Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Τech & Science / Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Ερευνητές ανασυνθέτουν ψηφιακά τα πρόσωπα από σκελετούς 2.500 ετών στην Ινδία, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία και τις αρχαίες ρίζες των πρώτων κατοίκων της Νότιας Ινδίας
LIFO NEWSROOM
Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Τech & Science / Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Έρευνα δείχνει ότι τα πουλιά σε περιοχές με φωτορύπανση μένουν ξύπνια έως και μία ώρα περισσότερο την ημέρα - Πώς επηρεάζονται τα είδη και γιατί η αλλαγή αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Τech & Science / Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ είχε αναλάβει προσωπικά την προσέλκυση ταλέντων από OpenAI, Google DeepMind και άλλες εταιρείες, προσφέροντας πακέτα αποδοχών ακόμη και 100 εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM