Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη - Σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο πλανήτη» το Hope

Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη - Σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο πλανήτη» το Hope Facebook Twitter
Η πρώτη αραβική αποστολή στο διάστημα - Το Hope Probe των ΗΑΕ μπήκε σε τροχιά στον Άρη (space)
0

Η πρώτη αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε στον Άρη και μπήκε σε τροχιά σήμερα μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών και 494 εκατ. χιλιομέτρων.

Η αποστολή μπορεί πλέον να αρχίσει να στέλνει δεδομένα σχετικά με την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Άρη.

Αυτό καθιστά τα ΗΑΕ την  πέμπτη διαστημική αποστολή που φτάνει στον πλανήτη. Το πρόγραμμα είναι μέρος των προσπαθειών των ΗΑΕ ώστε να αναπτύξουν τις επιστημονικές και τεχνολογικές τους δυνατότητες και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Ο Οργανισμός Διαστήματος των ΗΑΕ έχει ακόμη ένα σχέδιο για μία αποστολή στον Άρη έως το 2117.

«Είμαστε σε επαφή ξανά με το #HopeProbe. Η εισαγωγή του στην τροχιά του Άρη ολοκληρώθηκε», δήλωσε το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid (MBRSC).

Η απόπειρα να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη είχε 50% πιθανότητα αποτυχίας, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνήτης του Ντουμπάι και Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

«Αυτό είναι το πιο μακρινό σημείο στο σύμπαν που έχουν φτάσει οι Άραβες στην ιστορία τους. Στόχος μας είναι να δώσουμε ελπίδα σε όλους τους Άραβες ότι είμαστε ικανοί να ανταγωνιστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

Την αποστολή χαιρέτισε και η NASA αφιερώνοντας ένα ποίημα του Al Mutanabbi; «Εάν τολμήσετε να επιδιώξετε τη δόξα, μην είστε ικανοποιημένοι με κάτι λιγότερα από τα αστέρια».

Η Emirates Mars Mission, η οποία κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, «ξεκίνησε» το Hope Probe από ένα ιαπωνικό διαστημικό κέντρο. Στόχος είναι να παρέχει μια πλήρη εικόνα της ατμόσφαιρας για πρώτη φορά, μελετώντας καθημερινές και εποχιακές αλλαγές.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά σχέδια για την αποστολή το 2014 και ξεκίνησαν ένα Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα το 2017 για την ανάπτυξη τοπικής εμπειρογνωμοσύνης.

Ο πληθυσμός των 9,4 εκατομμυρίων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι εργαζόμενοι, στερείται της επιστημονικής και βιομηχανικής βάσης των μεγάλων διαστημικών εθνών.

Το 2019 ο Χάζα Αλ Μανσούρι έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης από τα Αραβικά Εμιράτα που ταξίδεψε στο διάστημα όταν έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Για να αναπτυχθεί και να οικοδομηθεί το Hope Probe, το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid του Ντουμπάι (MBRSC) συνεργάστηκε με εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM