Τα ποιήματα της τεχνητής νοημοσύνης αρέσουν περισσότερο από τον Σέξπιρ και τη Ντίκινσον, σύμφωνα με μελέτη

Η ποίηση της τεχνητής νοημοσύνης βαθμολογείται καλύτερα από την ανθρώπινη, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
0

Τα ποιήματα που έχουν γραφτεί από τεχνητή νοημοσύνη προτιμώνται έναντι εκείνων που έχουν γραφτεί από ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι μη έμπειροι αναγνώστες ποίησης που συμμετείχαν ήταν πιο πιθανό να προκρίνουν τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη ως γραμμένα από ανθρώπους παρά εκείνα που γράφτηκαν πραγματικά από ανθρώπους. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έδωσε στους συμμετέχοντες ποιήματα γραμμένα από 10 διάσημους ποιητές της αγγλικής γλώσσας μαζί με ποιήματα που δημιουργήθηκαν στο ύφος αυτών των ποιητών από το ChatGPT 3.5.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν πραγματικά και μιμητικά ποιήματα των Τζέφρυ Τσώσερ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σάμουελ Μπάτλερ, Λόρδου Βύρωνα, Ουώλτ Ουίτμαν, Έμιλι Ντίκινσον, Τ.Σ. Έλιοτ, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Σιλβια Πλαθ και Ντοροθέα Λάσκι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιθανότητες ένα ποίημα γραμμένο από άνθρωπο να κριθεί ως ανθρώπινης δημιουργίας ήταν περίπου 75% σε σχέση με τις πιθανότητες ένα ποίημα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη να κριθεί ως ανθρώπινης δημιουργίας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες κατέταξαν τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη υψηλότερα από άποψη συνολικής ποιότητας από τα ποιήματα που γράφτηκαν από ανθρώπους. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι μη έμπειροι αναγνώστες προτιμούν τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη επειδή τα βρίσκουν πιο απλά και προσιτά.

Η «πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια» της ανθρώπινης ποίησης είναι «μέρος της γοητείας των ποιημάτων», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Τέτοια ποιήματα «ανταμείβουν την εις βάθος μελέτη και ανάλυση, με έναν τρόπο που η ποίηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην το κάνει».

Ωστόσο, «επειδή τα ποιήματα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν τέτοια πολυπλοκότητα, είναι καλύτερα στο να επικοινωνούν ξεκάθαρα μια εικόνα, μια διάθεση, ένα συναίσθημα ή ένα θέμα σε μη ειδικούς αναγνώστες της ποίησης, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν το χρόνο ή το ενδιαφέρον για την εις βάθος ανάλυση που απαιτεί η ποίηση των ανθρώπινων ποιητών», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

*Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM