Αυτή είναι η στιγμή που η αίθουσα ελέγχου της NASA ξεσπά σε πανηγυρισμούς μετά την αγωνία, καθώς το InSight προσγειώθηκε επιτυχώς στον Άρη πετυχαίνοντας ένα απίστευτο κατόρθωμα.

 

Οι επιστήμονες πετάγονται από τις καρέκλες τους, αγκαλιάζονται, φωνάζουν και με ανακούφιση και ενθουσιασμό αφήνουν το θρίαμβο να πλημμυρίσει την αίθουσα.

 

 

 

Οι σκηνές προκλήθηκαν καθώς το εξάμηνο ταξίδι του Insight Lander ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε την ιστορική στιγμή.

 

Η ιστορική στιγμή που το InSight προσεδαφίζεται στον Άρη - Να τι έγινε στην αίθουσα στης ΝASA

 

Η ιστορική στιγμή που το InSight προσεδαφίζεται στον Άρη - Να τι έγινε στην αίθουσα στης ΝASA

 

Η ιστορική στιγμή που το InSight προσεδαφίζεται στον Άρη - Να τι έγινε στην αίθουσα στης ΝASA

 

Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στον Άρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, επιβεβαίωσε η Nasa από το κέντρο της στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.

 

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

 

Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα μελετήσει μελετήσει το εσωτερικό του Άρη και τους σεισμούς του. Είναι η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

 

Η ιστορική στιγμή που το InSight προσεδαφίζεται στον Άρη - Να τι έγινε στην αίθουσα στης ΝASA
To InSight έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

 

Το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών InSight είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη. Eίχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και ο προορισμός του είναι μια τεράστια επίπεδη έκταση του Άρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη».

 

Εκεί, από στάσιμη θέση, το InSight θα αρχίσει την χαρτογράφηση της «καρδιάς» του Κόκκινου Πλανήτη μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν στο μεταξύ και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά όργανά του. Ευτυχώς για τη NASA οι αμμοθύελλες που σάρωναν τον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον καταλαγιάσει και η περιοχή προσεδάφισης φαίνεται καθαρή και ήσυχη.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr