Η Ισλανδή μουσικός και τραγουδίστρια Bjork συνεργάστηκε με τη Microsoft για να δημιουργήσει μουσική με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η μουσική αυτή θα βασίζεται στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών και στη θέση του ήλιου, χάρη σε μια κάμερα που θα υπάρχει στην οροφή του ξενοδοχείου «Sister City». 

 

Το παραπάνω πρότζεκτ ονομάζεται «Κórsafn» (στα Ισλανδικά σημαίνει "χορωδία") και επί της ουσίας πρόκειται για μια μουσική σύνθεση που θα παίζεται συνεχόμενα στο λόμπι του ξενοδοχείου «Sister City», που άνοιξε την άνοιξη του 2019 στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης. 

 

Η Bjork συνεργάστηκε με τη Microsoft για τη δημιουργία μουσικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Φωτο: Microsoft

 

Στα πλαίσια του «Κórsafn», θα ακούγονται χορωδιακές συνθέσεις από το έργο της Bjork, οι οποίες θα καθορίζονται κάθε φορά από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή, καθώς στην οροφή του ξενοδοχείου θα υπάρχει μια κάμερα στραμμένη προς τον ουρανό της Νέας Υόρκης. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική θα τροποποιείται ανάλογα με την ανατολή ή τη δύση του ήλιου, αλλά και με βάση τις αλλαγές στη βαρομετρική/ατμοσφαιρική πίεση. 

 

To αποτέλεσμα όλης αυτής της μοναδικής εμπειρίας είναι να έχουν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου την ευκαιρία να ταυτιστούν και ίσως να εναρμονιστούν με τις καιρικές συνθήκες, ενώ στόχος της Microsoft είναι να καταφέρει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο πρότζεκτ, έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει πιο εύκολα την πυκνή ή την αραιή συννεφιά, το χιόνι, τη βροχή, τον καθαρό ουρανό αλλά και τα πουλιά, ανάλογα πάντοτε με την εποχή.   

 

Η Bjork συνεργάστηκε με τη Microsoft για τη δημιουργία μουσικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Φωτο: Microsoft

 

Όσον αφορά την ιδέα και την υλοποίηση του πρότζεκτ, η Bjork δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μια αρχιτεκτονική κατασκευή στο Μανχάταν μού έδωσε το κίνητρο να ασχοληθώ με την τεχνητή νοημοσύνη και αποδέχτηκα αυτό το κάλεσμα. Τώρα είμαι στις επάλξεις και ανυπομονώ με μεγάλη περιέργεια για τα αποτελέσματα». 

 

 

 

Με πληροφορίες από design boom