Ο Πολωνός προγραμματιστής Przemysław Dębiak, γνωστός στο διαδίκτυο ως «Psyho», πέτυχε κάτι που κανείς άλλος άνθρωπος δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα: να ξεπεράσει την τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI, κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT, σε έναν από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς προγραμματισμού παγκοσμίως.
Στον τελικό του AtCoder World Tour Finals 2025 (Heuristic Division), που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, ο Dębiak κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη ένα ειδικά προσαρμοσμένο αλγοριθμικό μοντέλο της OpenAI. Ο διαγωνισμός, για τον οποίο δεν μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή, συγκέντρωσε συνολικά 12 κορυφαίους προγραμματιστές, προσκεκλημένους βάσει παγκόσμιας κατάταξης.
Η διαφορά στην τελική επίδοση του Πολωνού σε σχέση με το μοντέλο της OpenAI αυξήθηκε από 5,5% στην αρχή σε 9,5% στο τέλος, καταγράφοντας μια σαφή υπεροχή.
«Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και νιώθει μεγάλη ικανοποίηση όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και επειδή ξεπέρασε ένα σύστημα που ο ίδιος είχε βοηθήσει να αναπτυχθεί», δήλωσε στο Euronews Next ο φίλος του Στανισλάβ Έισμοντ, σύμβουλος στον χώρο της τεχνολογίας. Ο Dębiak στο παρελθόν εργαζόταν στην OpenAI.
Update: I'm alive and well
— Psyho (@FakePsyho) July 17, 2025
The results are official now and my lead over AI increased from 5.5% to 9.5%😎
Honestly, the hype feels kind of bizarre. Never expected so many people would be interested in programming contests. Guess this means I should drop in here more often👀 pic.twitter.com/RsLD8lECNq
Ο πιο σκληρός διαγωνισμός του κόσμου
Ο διαγωνισμός είχε διάρκεια δέκα ωρών και περιλάμβανε την επίλυση ιδιαίτερα σύνθετων προβλημάτων βελτιστοποίησης κώδικα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τροποποιήσουν υπάρχοντα αποσπάσματα κώδικα, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την αποδοτικότητά τους όσο περισσότερο γινόταν.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο Dębiak έγραψε στην πλατφόρμα X: «Είμαι εξαντλημένος. Έχω κοιμηθεί το πολύ δέκα ώρες τις τελευταίες τρεις μέρες και νιώθω σαν φάντασμα». Πριν από αυτό, είχε γράψει: «Η ανθρωπότητα νίκησε (προς το παρόν)!».
Humanity has prevailed (for now!)
— Psyho (@FakePsyho) July 16, 2025
I'm completely exhausted. I figured, I had 10h of sleep in the last 3 days and I'm barely alive.
I'll post more about the contest when I get some rest.
(To be clear, those are provisional results, but my lead should be big enough) pic.twitter.com/fIMo0ifNCd
Η απόδοσή του κέρδισε τα εύσημα ακόμη και από τον CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος του έγραψε στο X: «Καλή δουλειά, psyho».
good job psyho https://t.co/CDPUOaF9qn
— Sam Altman (@sama) July 16, 2025
Ο Έισμοντ σχολίασε: «Ήταν ένας μαραθώνιος δέκα ωρών. Χωρίς οδηγίες, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς prompts. Ένα αληθινό πρόβλημα βελτιστοποίησης, που δεν έχει "σωστή" λύση — μόνο καλύτερες από τις άλλες. Σε αυτό το περιβάλλον, γεμάτο ένταση και στρατηγική, ο Przemek ξεχώρισε. Και νίκησε. Ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη».
Ο τελικός του AtCoder θεωρείται το σημαντικότερο event διεθνώς στο πεδίο των αλγοριθμικών βελτιστοποιήσεων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαγωνιζόμενοι συνδυάζουν προχωρημένη αλγοριθμική, στατιστική, θεωρία υπολογισμών και δημιουργική σκέψη.
«Δεν είχα ποτέ σχέδιο για τη ζωή μου»
Ο Dębiak γεννήθηκε το 1983 στην πόλη Γκντύνια της Πολωνίας και έχει μακρά πορεία σε διαγωνισμούς προγραμματισμού, με πολλές διακρίσεις. Είναι μέλος της Mensa και πολυπρωταθλητής Πολωνίας στην επίλυση γρίφων και λογικών προβλημάτων.
Σε διαδικτυακή συνέντευξη (AMA) που έδωσε στην πολωνική πλατφόρμα Wykop, αποκάλυψε αρκετά προσωπικά στοιχεία:
- Δεν έχει εργαστεί ποτέ με συμβατικό ωράριο.
- Δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Στα παιδικά του χρόνια ήθελε να γίνει υπερήρωας.
- Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και κατά καιρούς σκεφτόταν να γίνει game developer, ηθοποιός, DJ ή επαγγελματίας παίκτης πόκερ.
- Ζει στην Πολωνία και δεν σκοπεύει να μετακομίσει.
Η φετινή του νίκη, πάντως, φαίνεται πως ανοίγει νέους ορίζοντες. Όπως σχολίασε ο Έισμοντ, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παρακολουθούν στενά τη διοργάνωση, καθώς τη θεωρούν «δείκτη του ποιος καταλαβαίνει πραγματικά πώς "σκέφτεται" ο κώδικας».
Με πληροφορίες από Euronews