Η Amazon κατηγορείται για κατάχρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ

Η Amazon κατηγορείται για κατάχρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ Facebook Twitter
Η Amazon κατηγορείται για κατάχρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ (EPA)
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Amazon για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο διαδικτυακό λιανεμπόριο, προκειμένου να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Πρόσθεσε ότι η Amazon είχε χρησιμοποιήσει δεδομένα για τρίτους πωλητές που χρησιμοποιούν την αγορά της, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις των προϊόντων υπό τη δική της ετικέτα.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης μια νέα έρευνα για την πιθανή μεταχείριση προτίμησης των πωλητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics του τεχνολογικού κολοσσού. 

Η Amazon, από την πλευρά της, απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι καμία εταιρεία «δεν ενδιαφερόταν περισσότερο» για τις μικρές επιχειρήσεις.

Αντιμετωπίζει δε, πιθανό πρόστιμο έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Το ύψος του ποσού υπολογίζεται στα 19 δισ. δολάρια.

Σε δήλωσή της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι πλατφόρμες με «ισχύ στην αγορά» να μην «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό».

«Δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα τρίτων πωλητών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της Amazon όταν ενεργεί ως ανταγωνιστής σε αυτούς τους πωλητές», πρόσθεσε.

«Με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την Amazon ως την κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, η δίκαιη και χωρίς στρέβλωση πρόσβαση στους καταναλωτές στο διαδίκτυο είναι σημαντική για όλους τους πωλητές» σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά την Amazon από τον περασμένο Ιούλιο, μετά από καταγγελίες από εμπόρους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από μικρές και μεσαίες εταιρείες, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, όπως στοιχεία πωλήσεων, επισκέψεις σελίδων ή πληροφορίες αποστολής.

Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στις πωλήσεις των προϊόντων της με το ίδιο σήμα ή στην επιλογή προμηθευτών, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η Βεστάγκερ είπε ότι «Δεν έχουμε πρόβλημα με την επιτυχία της Amazon ή το μέγεθός της».

Απαντώντας η Amazon επέμεινε ότι όχι μόνο δεν ήταν αντι-ανταγωνιστική, αλλά τα προϊόντα της προσέφεραν περισσότερες επιλογές για τους πελάτες.

«Η Amazon αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας λιανικής αγοράς και υπάρχουν μεγαλύτεροι λιανοπωλητές σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Καμία εταιρεία δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για τις μικρές επιχειρήσεις ή έχει κάνει περισσότερα για να τις υποστηρίξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες από την Amazon» σημείωσε.

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν περισσότερες από 150.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν μέσω της διαδικτυακής της αγοράς.

Οι κατηγορίες αυτές έρχονται καθώς η κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε τεράστιες πωλήσεις για τον λιανοπωλητή, με τους πελάτες να στρέφονται όλο και περισσότερο σε ηλεκτρονικές αγορές.

Τον Αύγουστο, ο Τζεφ Μπέζος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής της εταιρείας, τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η ανησυχία της Βεστάγκερ είναι ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες που κατέχουν μια πλατφόρμα - το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, το Android της Google ή το Marketplace της Amazon - μπορούν να έχουν μεγάλη δύναμη στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται πλήρως από αυτήν.

Στην περίπτωση της Amazon, δε, η εστίασή της είναι επίσης στην πρόσβασή σε τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με το ποια προϊόντα από τρίτους πωλητές στο Marketplace της έχουν καλές πωλήσεις.

Η Επίτροπος Vestager λέει ότι η Amazon είναι «μια πολύ αυτοματοποιημένη εταιρεία, όπου οι επιχειρηματικές αποφάσεις βασίζονται σε αλγοριθμικά εργαλεία» και πιστεύει ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για να ανταγωνίζονται άδικα τους δικούς της επιχειρηματικούς πελάτες.

Αυτή η υπόθεση δεν θα επιλυθεί ωστόσο γρήγορα. Η Amazon ισχυρίζεται ότι βγάζει περισσότερα χρήματα από τρίτους πωλητές παρά από τα δικά της προϊόντα. Θα υπάρξουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει πραγματική ζημιά στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα και η μελλοντική κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της δύναμης, που έχουν οι πλατφόρμες.

Η Vestager τηρεί σκληρή στάση έναντι των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και αυτό που βλέπει ως τη δέσμευσή τους στο ψηφιακό τοπίο.

Στην μηχανή αναζήτησης Google, για παράδειγμα, έχει επιβληθεί πρόστιμο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, όλες σχετικά με φερόμενες καταχρήσεις εξουσίας στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από Δημοκρατικούς νομοθέτες προέτρεψε πρόσφατα αλλαγές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, όπως η Amazon, το Facebook και η Google.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Amazon διέθετε «σημαντική και ανθεκτική δύναμη στην αγορά» σε ό,τι αφορά στις διαδικτυακές αγορές, στην οποία προχώρησε εν μέρει με «αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά αναφορικά με την μεταχείριση τρίτων πωλητών».

Τον Οκτώβριο, η Amazon απάντησε με δημοσίευση στον ιστότοπό της. «Το γεγονός ότι τρίτοι έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ακριβώς δίπλα σε προϊόντα λιανοπωλητή, αυτό (οδηγεί στο συμπέρασμα) ότι είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός που ωφελεί περισσότερο τους καταναλωτές και έχει κάνει το μοντέλο της αγοράς τόσο επιτυχημένο για τρίτους πωλητές» ανέφερε.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Spotify βάζει σήμα επαλήθευσης για να ξεχωρίζουν οι πραγματικοί καλλιτέχνες από τα AI προφίλ

Τech & Science / Το Spotify εισάγει σήμα επαλήθευσης για να διακρίνονται οι πραγματικοί καλλιτέχνες από τα AI προφίλ

Το Spotify ανακοίνωσε το νέο σήμα «Verified by Spotify», ένα σύστημα επαλήθευσης που θα βοηθά τους χρήστες να ξεχωρίζουν τους πραγματικούς καλλιτέχνες από AI προφίλ και ψεύτικες ταυτότητες. Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι μουσικές πλατφόρμες δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από την έκρηξη του περιεχομένου που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη.
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ

Τech & Science / Στιγμή - ορόσημο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο πάγκρεας: AI μπορεί να τον εντοπίζει έως και 3 χρόνια πριν τη διάγνωση

Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζεται ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, η Mayo Clinic παρουσίασε το REDMOD
THE LIFO TEAM
«Βλέπω ό,τι χειρότερο έχει γεννήσει η ανθρωπότητα»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» την Τεχνητή Νοημοσύνη για να μας σώσουν

Τech & Science / «Βλέπω ό,τι χειρότερο έχει γεννήσει η ανθρωπότητα»

Οι AI jailbreakers προσπαθούν να ξεγελάσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT και το Claude, ώστε να αποκαλύψουν αδυναμίες στους κανόνες ασφαλείας τους. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει σε περισσότερα συστήματα, η δουλειά τους γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, αλλά και ψυχικά φορτισμένη..
THE LIFO TEAM
Η δίκη του αιώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ στο εδώλιο κατά της OpenAI

Τech & Science / Η δίκη του αιώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ στο εδώλιο κατά της OpenAI

Η δίκη του Έλον Μασκ κατά του Σαμ Άλτμαν, του OpenAI και της Microsoft ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, με τον ιδρυτή της Tesla να υποστηρίζει ότι το OpenAI πρόδωσε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή του. Η πλευρά του OpenAI απαντά ότι ο Μασκ δεν υπερασπίζεται μια αποστολή, αλλά επιτίθεται σε έναν ανταγωνιστή που δεν κατάφερε να ελέγξει.
THE LIFO TEAM
PFAS ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Τech & Science / Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «παντοτινά χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

Tα «παντοτινά χημικά» βρίσκονται μεταξύ άλλων σε πόσιμο νερό, δοχεία τροφίμων και ποτών, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες
THE LIFO TEAM
Η Canva ζήτησε συγγνώμη επειδή AI εργαλείο της άλλαζε τη λέξη «Palestine» σε «Ukraine»

Τech & Science / Η Canva ζήτησε συγγνώμη επειδή AI εργαλείο της άλλαζε τη λέξη «Palestine» σε «Ukraine»

Το Magic Layers, νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Canva, φέρεται να αντικαθιστούσε τη λέξη «Palestine» με «Ukraine» σε σχέδια χρηστών. Η εταιρεία είπε ότι διόρθωσε το πρόβλημα και προσθέτει νέους ελέγχους για να μην επαναληφθεί.
THE LIFO TEAM