Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την Amazon, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο κατά των αμερικάνικων τεχνολογικών κολοσσών. 

 

Την απόφαση έκανε γνωστή η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαργκρετε Βεσταγκερ , λέγοντας πως η έρευνα θα ρίξει μια «πολύ προσεκτική ματιά» στο αν οι επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε.. 

 

Η έρευνα σε ακόμα μία αμερικανική εταιρεία είναι πιθανό να πυροδοτήσει την οργή του Λευκού Οίκου. Σημειώνεται πως πριν λίγες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει πως η Βεστάγκερ «μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο που έχω συναντήσει ποτέ». 

 

Η επίτροπος από τη Δανία, η οποία θα εγκαταλείψει τη θέση της το ερχόμενο φθινόπωρο, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την σκληρή στάση της απέναντι σε αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Apple. Οι έρευνες των Βρυξελλών κατέληξαν πως οι εταιρείες είτε κάνουν κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά είτε δεν πληρώνουν τους προβλεπόμενους εταιρικούς φόρους. Διαχρονικά η Κομισιόν επιμένει πως οι δράσεις της στοχεύουν να αντιμετωπίσουν πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και πως δεν κάνει διακρίσεις με κριτήριο από ποια χώρα προέρχονται οι εταιρείες. 

 

Η νέα έρευνα θα ασχοληθεί με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Amazon και χιλιάδες εμπόρους λιανικής που πουλούν τα προϊόντα τους μέσω της ιστοσελίδας της. Μετά από μια προκαταρκτική έρευνα που έγινε πέρυσι, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει πως η Amazon εμφανίζεται να χρησιμοποιεί «ευαίσθητες ανταγωνιστικές πληροφορίες» από αυτούς τους εμπόρους. 

 

Η επίσημη έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα θα μελετήσει το πως η χρήση αυτών των δεδομένων επηρεάζει τον ανταγωνισμό και θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο «κουτί αγορών» της Amazon, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να προσθέσουν κατευθείαν προϊόντα από έναν συγκεκριμένο έμπορο στη λίστα αγορών τους. 

 

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο αύξησε τον ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο και έφερε περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές», είπε η Βεστάγκερ. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες με τις πρακτικές τους δεν νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να ρίξω μια πολύ προσεκτική ματιά στην Amazon και τον διπλό ρόλο της, τόσο ως πλατφόρμα που διεξάγεται η αγορά όσο και ως πωλητής λιανικής, για να εκτιμήσουμε τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανόνες της Ε.Ε. όσον αφορά τον ανταγωνισμό». 

 

Πάντως, η Επιτροπή πρόσθεσε πως η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της.