Γιατί οι ειδικοί προτείνουν να φοράμε κάλτσες πριν τον ύπνο

Γιατί οι ειδικοί προτείνουν να φοράμε κάλτσες πριν τον ύπνο Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

«Εάν θέλετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας, φορέστε κάλτσες», προτείνει η ειδικός στις διαταραχές συμπεριφοράς του ύπνου Michelle Drerup.

«Ακούγεται αντιαισθητικό, το ξέρω, αλλά φορώντας κάλτσες στο κρεβάτι και ζεσταίνοντας τα πόδια σας, μπορεί πραγματικά να μειώσετε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα», συνέχισε η διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Νοσοκομείο στο Κλίβελαντ.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματός μας (πυρήνας) πέφτει κατά 1-2 βαθμούς. Αυτή η μείωση βοηθάει το σώμα να προετοιμαστεί για ύπνο, εξηγεί σε πρόσφατη αναφορά της.

Για να έλθει αυτή η πτώση της θερμοκρασίας, το σώμα προβαίνει σε μία διαδικασία που λέγεται περιφερική αγγειοδιαστολή (distal vasodilation). Αυτό σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να φεύγει περισσότερη θερμότητα από το σώμα.

Καθώς το δέρμα θερμαίνεται, ο πυρήνας του σώματος ψύχεται, και εδώ είναι που αυτές οι ζεστές κάλτσες είναι χρήσιμες. «Κάνοντας τα πόδια σας πιο ζεστά, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε στην ψύξη του υπόλοιπου σώματος. Έτσι, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια σας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα», εξηγεί η Drerup.

Γιατί να φοράμε κάλτσες πριν τον ύπνο

Ζεσταίνονται τα πόδια και αυτό προκαλεί διαστολή των αγγείων. Η θερμότητα διαφεύγει πιο εύκολα από το σώμα και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι να έλθει πιο άμεσα η νύστα και να αποκοιμηθεί πιο εύκολα το άτομο.

Μια μικρή μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι νεαροί άντρες που φορούσαν κάλτσες στον ύπνο κοιμήθηκαν 8 λεπτά πιο γρήγορα και 32 λεπτά περισσότερο, ενώ ξυπνούσαν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα.

Δεν είναι μόνο οι κάλτσες που συστήνουν οι ειδικοί σε θέματα ύπνου. Μια συμβουλή, είναι να διατηρείται ολόκληρη η κρεβατοκάμαρα στους 18,3 C προκειμένου να διατηρείται και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος δροσερή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά, αυτό μπορεί να κυμαίνεται, με κάποιους να απαιτούν ένα δωμάτιο πιο κοντά στους 15,6 C και άλλους να προτιμούν πιο ζεστό χώρο, πλησίον 21,1 C.

Μια τελευταία συμβουλή, είναι το ζεστό (όχι καυτό) ντους ή μπάνιο πριν από τον ύπνο. «Εάν αυξήσω ελαφρώς τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μου λίγο πριν από τον ύπνο, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πτώση καθώς χαμηλώνει, και αυτό ενδεχομένως βοηθάει στο αίσθημα υπνηλίας» εξήγησε τέλος η Michelle Drerup.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM