Γιατί ερευνητές του MIT μελέτησαν τα μπισκότα OREO;

Γιατί ερευνητές του MIT μελέτησαν τα μπισκότα OREO; Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Από παιδί η Crystal Owens είχε ένα επίμονο ερώτημα σχετικά με ένα από τα αγαπημένα της σνακ: είναι δυνατό να γυρίσεις το μπισκότο OREO και να το χωρίσεις στη μέση κατά τρόπο που το κρεμώδες περιεχόμενό του να μοιραστεί ομοιόμορφα; Σήμερα η Owens και άλλοι ειδικοί από το MIT, πιστεύουν ότι έχουν, επιτέλους, την απάντηση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics of Fluid, οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να χωριστεί το μπισκότο κατά τέτοιο τρόπο.

Σε όλες τις δοκιμές, η κρέμα κολλούσε σε ένα από τα δύο κομμάτια μπισκότου, είπε η Owens. «Σε περίπτωση που η κρέμα καταλήξει και στα δύο, συνήθως χωρίζεται στη μέση και κάθε μπισκότο έχει ένα μισοφέγγαρο κρέμας και όχι μία ολόκληρη στρώση» εξήγησε.

«Άρα, δεν υπάρχει μυστικό για να μοιραστεί η κρέμα ομοιόμορφα παντού μόνο με το να γυρίσεις το μπισκότο. Πρέπει να το κάνεις με το χέρι, εάν αυτό επιθυμείς» συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη καθώς η Owens και οι συνεργάτες της περίμεναν, πραγματικά, να λύσουν το πρόβλημα στο εργαστήριό τους.

Για να μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του λαχταριστού σνακ, χρησιμοποίησαν ένα ρεόμετρο, το οποίο έστριβε το μπισκότο πριν χωριστεί. 

Δοκίμασαν διάφορα είδη OREO: με διπλή γέμιση, πελώρια γέμιση κ.α. Προσπάθησαν να το βουτήξουν σε γάλα και άλλαξαν και με τις ρυθμίσεις του οργάνου ώστε να γυρίζει με διαφορετικό ρυθμό, αλλά τίποτα δεν άλλαζε.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην ίδια την παραγωγή του μπισκότου. «Όπως αποδείχθηκε, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο» είπε η Owens.

Και παρότι η ομάδα δεν κατάφερε να λύσει τον γρίφο των OREO δημιούργησε ένα νέο πεδίο ερευνών, το Oreology (ορεολογία, θα μπορούσε να πει κανείς). Ο νέος τομέας είναι επίσημα «η μελέτη της ροής και της θραύσης των μπισκότων που έχουν μορφή σάντουιτς».

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Τech & Science / Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Η υποβρύχια έρευνα στη λίμνη Mezzano της Ιταλίας αποκάλυψε προϊστορικό χωριό της Εποχής του Χαλκού, με άριστα διατηρημένα αντικείμενα και ξύλινους πασσάλους που μαρτυρούν τη ζωή και την τεχνολογία μιας χαμένης κοινότητας πριν από 3.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Τech & Science / Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Ένα υπόγειο σύστημα χαμηλής αλατότητας ηλικίας 800.000 ετών εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα αποθέματα γλυκού νερού και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
LIFO NEWSROOM
«Ένστικτο επιβίωσης» στην τεχνητή νοημοσύνη: Τα GPT-5 και Grok 4 σαμποτάρουν τις εντολές τερματισμού

Τech & Science / «Ένστικτο επιβίωσης» στην τεχνητή νοημοσύνη: Τα GPT-5 και Grok 4 σαμποτάρουν τις εντολές τερματισμού

Η Palisade Research αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία: ορισμένα μοντέλα AI φαίνεται να αναπτύσσουν «ένστικτο επιβίωσης», αντιστεκόμενα στην απενεργοποίηση, ακόμη και σαμποτάροντας εντολές τερματισμού
LIFO NEWSROOM
Οι ασθένειες που θέρισαν τον στρατό του Ναπολέοντα στη Ρωσία: Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Οι ασθένειες που θέρισαν τον στρατό του Ναπολέοντα στη Ρωσία: Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι στρατιώτες του Ναπολέοντα, που πέθαναν κατά την υποχώρηση από τη Ρωσία το 1812, έπασχαν από παρατυφοειδή και υποτροπιάζοντα πυρετό — δίνοντας νέα διάσταση στην ιστορική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Πιο κοντά από ποτέ τα «ζωντανά» δόντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο

Τech & Science / Πιο κοντά από ποτέ τα «ζωντανά» δόντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο

Επιστήμονες του King’s College στο Λονδίνο σημειώνουν σημαντική πρόοδο στην αναγεννητική οδοντιατρική, ανοίγοντας τον δρόμο για δόντια που αναπτύσσονται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς
LIFO NEWSROOM