Γιατί ερευνητές του MIT μελέτησαν τα μπισκότα OREO;

Γιατί ερευνητές του MIT μελέτησαν τα μπισκότα OREO; Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Από παιδί η Crystal Owens είχε ένα επίμονο ερώτημα σχετικά με ένα από τα αγαπημένα της σνακ: είναι δυνατό να γυρίσεις το μπισκότο OREO και να το χωρίσεις στη μέση κατά τρόπο που το κρεμώδες περιεχόμενό του να μοιραστεί ομοιόμορφα; Σήμερα η Owens και άλλοι ειδικοί από το MIT, πιστεύουν ότι έχουν, επιτέλους, την απάντηση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics of Fluid, οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να χωριστεί το μπισκότο κατά τέτοιο τρόπο.

Σε όλες τις δοκιμές, η κρέμα κολλούσε σε ένα από τα δύο κομμάτια μπισκότου, είπε η Owens. «Σε περίπτωση που η κρέμα καταλήξει και στα δύο, συνήθως χωρίζεται στη μέση και κάθε μπισκότο έχει ένα μισοφέγγαρο κρέμας και όχι μία ολόκληρη στρώση» εξήγησε.

«Άρα, δεν υπάρχει μυστικό για να μοιραστεί η κρέμα ομοιόμορφα παντού μόνο με το να γυρίσεις το μπισκότο. Πρέπει να το κάνεις με το χέρι, εάν αυτό επιθυμείς» συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη καθώς η Owens και οι συνεργάτες της περίμεναν, πραγματικά, να λύσουν το πρόβλημα στο εργαστήριό τους.

Για να μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του λαχταριστού σνακ, χρησιμοποίησαν ένα ρεόμετρο, το οποίο έστριβε το μπισκότο πριν χωριστεί. 

Δοκίμασαν διάφορα είδη OREO: με διπλή γέμιση, πελώρια γέμιση κ.α. Προσπάθησαν να το βουτήξουν σε γάλα και άλλαξαν και με τις ρυθμίσεις του οργάνου ώστε να γυρίζει με διαφορετικό ρυθμό, αλλά τίποτα δεν άλλαζε.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην ίδια την παραγωγή του μπισκότου. «Όπως αποδείχθηκε, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο» είπε η Owens.

Και παρότι η ομάδα δεν κατάφερε να λύσει τον γρίφο των OREO δημιούργησε ένα νέο πεδίο ερευνών, το Oreology (ορεολογία, θα μπορούσε να πει κανείς). Ο νέος τομέας είναι επίσημα «η μελέτη της ροής και της θραύσης των μπισκότων που έχουν μορφή σάντουιτς».

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ