Facebook: Ειδική σήμανση και «μπλόκο» σε κρατικά ΜΜΕ Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

Facebook: Ειδική σήμανση και «μπλόκο» σε κρατικά ΜΜΕ Ρωσίας, Κίνας και Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

H Facebook θα αρχίσει να εφαρμόζει ειδική σήμανση σε ρωσικά, κινεζικά και άλλα υπό κρατικό έλεγχο ΜΜΕ και αργότερα το καλοκαίρι θα αρχίσει να μπλοκάρει καταχωρίσεις προερχόμενες από τέτοια μέσα που απευθύνονται σε Αμερικανούς χρήστες, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο θα εφαρμόσει το μέτρο για το ρωσικό Sputnik, το ιρανικό Press TV και το κινεζικό Xinhua News, σύμφωνα με κατάλογο που ανακοίνωσε και ο οποίος δεν είναι ολοκληρωμένος.  Η Facebook δεν θα εφαρμόσει σήμανση σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς επισημαίνει ότι ακόμη και κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν δημοσιογραφική ανεξαρτησία, διευκρίνισε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας της Facebook.

Η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι απέτυχε να εμποδίσει την χρήση της πλατφόρμας της από την Ρωσία και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Έκτοτε, έχει ενισχύσει τα αμυντικά της συστήματα και έχει επιβάλει όρους μεγαλύτερης διαφάνειας για σελίδες και διαφημίσεις στις πλατφόρμες της.

Η Facebook, ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο τα σχέδιά της για την δημιουργίας ειδικής σήμανσης για τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η εισαγωγή του μέτρου γίνεται την ώρα που η εταιρεία δέχεται σφοδρές επικρίσεις, και εκ των έσω, για την απόφασή της να μην αγγίξει τις παραπλανητικές και ρατσιστικές αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου των ΗΠΑ.

Η εφαρμογή των μέτρων έρχεται λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η εταιρεία δεν θα χρησιμοποιήσει σήμανση για μέσα που συνδέονται με μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα, διότι, κατά τον Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, αυτό θα οδηγούσε σε έναν «πολύ, πολύ ολισθηρό δρόμο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πρέπει να δημιουργούν επιλεκτικά εμπόδια για τα πρακτορεία ειδήσεων.

«Ελπίζουμε ότι η εν λόγω πλατφόρμα μπορεί να βάλει στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις και να τηρήσει ανοικτή και θετική στάση προς τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης κάθε χώρας», είπε.

Η Facebook δεν είναι η πρώτη εταιρεία που λαμβάνει τέτοια μέτρα. Το YouTube, ιδιοκτησίας της Alphabet Inc Google, άρχισε το 2018 τον εντοπισμό των καναλιών βίντεο με ενημερωτικό περιεχόμενο που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις. Αλλά επικρίνεται διότι έχει παραλείψει να τοποθετήσει σήμανση σε ορισμένα κρατικά μέσα, επιτρέποντάς τους να έχουν έσοδα από διαφημίσεις και καταχωρίσεις με υλικό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Σε blog post, η Facebook δηλώνει ότι η σήμανση θα εμφανίζεται σε όλες τις σχετικές σελίδες παγκοσμίως και στο περιεχόμενο του News Feed εντός των ΗΠΑ. Η Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει διαφημίσεις και καταχωρίσεις κρατικών θεσμών που απευθύνονται στους Αμερικανούς χρήστες λαμβάνοντας εξαιρετικά προληπτικά μέτρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΑΤΗ

Τech & Science / Microsoft: Βορειοκορεάτες χρησιμοποιούν AI για να ξεγελούν δυτικές εταιρείες και να προσλαμβάνονται

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αποκρύπτουν την ταυτότητα των δήθεν υποψηφίων, οι οποίοι στη συνέχεια διοχετεύουν τους μισθούς τους προς τη Βόρεια Κορέα
THE LIFO TEAM
ΣΕΛΗΝΗ ΦΕΓΓΑΡΙ ΡΕΒΙΘΙΑ

Τech & Science / Επιστήμονες καλλιέργησαν ρεβίθια σε προσομοιωμένο σεληνιακό χώμα

Το σεληνιακό έδαφος δεν υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων μετάλλων, δεν επιτρέπει στο νερό να φιλτράρεται εύκολα και δεν διαθέτει το μικροβίωμα που βρίσκεται στα γήινα εδάφη
THE LIFO TEAM
ΕΓΚΥΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Οι γυναίκες χάνουν φαιά ουσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρόσφατη μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, δείχνει ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει σημαντικά τη δομή του εγκεφάλου και προσφέρει νέα στοιχεία για τις νευρολογικές αλλαγές στις μέλλουσες μητέρες
THE LIFO TEAM