Έρευνα: Το νερό που πίνουμε ίσως είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών

Έρευνα: Το νερό που πίνουμε ίσως είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το νερό που πίνουμε στην καθημερινότητά μας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο GeoScienceWorld, η ερευνήτρια Cecilia Ceccarelli και ο αστρονόμος Fujun Du. Ceccarelli εξηγούν πώς το νερό δημιουργήθηκε μέσω μιας μακρόχρονης διαδικασίας.

Το πρώτο βήμα, γνωστό ως ψυχρή φάση, ξεκίνησε με ένα μοριακό νέφος. Τα νέφη αυτά αποτελούνταν από υδρογόνο (το κύριο συστατικό του νερού), ήλιο, οξυγόνο και άνθρακα. Αυτά τα νέφη ήρθαν σε επαφή με κόκκους σκόνης, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και ωθώντας τα μόρια υδρογόνου να πηδούν από κόκκο σε κόκκο μέχρι τελικά να «προσγειωθούν» σε οξυγόνο.

Από αυτή τη «συνάντηση» σχηματίστηκε στη συνέχεια το νερό σε μορφή πάγου. Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει λόγω της βαρύτητας, με το αέριο και τη σκόνη να ξεπερνούν τους 100 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που πυροδότησε την επόμενη φάση στη ζωή των αστεριών, αυτή του πρωτοαστέρα, κατά την οποία ο πάγος μετατράπηκε σε ατμό, οποίος μετατράπηκε ξανά σε πάγο στα πιο ψυχρά βάθη του πρωτοπλανητικού δίσκου.

Στην τελική φάση, κατά την οποία πλανήτες, αστέρια και αστεροειδείς αρχίζουν να σχηματίζονται και να βρίσκουν τη θέση τους σε τροχιά, σχηματίζεται το νερό στη σημερινή του κατάσταση.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Ίσως αναρωτηθείτε πόσο από αυτό το αρχικό νερό μπορεί να βρεθεί τώρα στη Γη. Η μελέτη εκτιμά ότι το 1% έως 50% των πηγών του νερού φτάνει σε ηλικία τα 4,5 δισεκατομμύρια έτη.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM