Έρευνα: Το 97% των παιδιών έχουν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους, ακόμη και των μη καπνιστών

Έρευνα: Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους, ακόμη και των μη καπνιστών Facebook Twitter
PIxabay
0

Σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά, ακόμη και εκείνα που ζουν σε σπίτια μη καπνιστών, έχουν ίχνη νικοτίνης καπνού στα χέρια τους, διαπίστωσε για πρώτη φορά μια αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέλυσαν στοιχεία για 504 παιδιά έως 11 ετών και βρήκαν ότι τουλάχιστον το 97% είχαν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους.

Μάλιστα, πάνω από το 95% των παιδιών προέρχονταν από «άκαπνα» νοικοκυριά, συνεπώς η έκθεση στη νικοτίνη οφειλόταν είτε σε επισκέπτες καπνιστές, είτε σε επαφή των παιδιών με αντικείμενα εκτός σπιτιού στα οποία είχε επικαθήσει η νικοτίνη.

Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είχαν πιο εμφανή ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους σε σχέση με εκείνα από οικογένειες υψηλού εισοδήματος. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη για προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε άλλους χώρους.

Ο λόγος είναι ότι τα παιδάκια έχουν την τάση να πιάνουν τα πάντα -χαλιά, τραπέζια, ρούχα, παιγνίδια κ.α.- και μετά να αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπό τους.

Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα από «τρίτο χέρι» (από «δεύτερο χέρι» είναι όσοι εισπνέουν τον καπνό των άλλων), ερχόμενα σε επαφή με τα απομεινάρια των χημικών ουσιών του τσιγάρου, που μένουν στη σκόνη και πάνω στις επιφάνειες των αντικειμένων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα δείχνει τις δικαιώνει

Τech & Science / Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα τις δικαιώνει

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξει το χρόνο που θα έρθει η περίοδος, σύμφωνα με έρευνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδραση ήταν προσωρινή.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ