Επιστήμονας του Χάρβαρντ εξηγεί: 5 τροφές που «τροφοδοτούν» την απώλεια μνήμης και τον κίνδυνο κατάθλιψης

Επιστήμονας του Χάρβαρντ εξηγεί: Οι τροφές που «τροφοδοτούν» την απώλεια μνήμης και τις ψυχικές διαταραχές Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Στην αυξημένη πιθανότητα απώλειας μνήμης και εμφάνισης ψυχικών διαταραχών από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, αναφέρεται επιστήμονας του Χάρβαρντ, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που προκαλούν στον οργανισμό.

Η Δρ. Uma Naidoo, που εξειδικεύεται στην διατροφική ψυχιατρική και διδάσκει στο τμήμα ιατρικής του Harvard, παρουσιάζει τις τροφές που μπορούν να «τροφοδοτήσουν» τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα συνιστά την αποφυγή τους, προκειμένου να ενισχυθεί η υγεία του εγκεφάλου και της κριτικής μας σκέψης.

Πρόσθετα σάκχαρα

Όπως εξηγεί η επιστήμονας στο CNBC, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, ένα είδος ζάχαρης, ώστε να πραγματοποιήσει τις κυτταρικές λειτουργίες. Ωστόσο, η διατροφή με υψηλό επίπεδο ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη.

Παρότι ο καθένας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει στις γυναίκες λιγότερα από 25 γρ. πρόσθετης ζάχαρης ημερησίων και στους άνδρες κάτω από 36 γρ.


Τηγανητά

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 18.000 άτομα, έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση τηγανητών φαγητών συνδέεται με χαμηλότερη επίδοση στη μάθηση και στις διεργασίες της μνήμης. Τα φαγητά αυτά προκαλούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή, μία άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 715 ατόμων έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα τηγανητά φαγητά εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη.


Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Παρά το γεγονός πως τα τρόφιμα με υψηλό επίπεδο υδατανθράκων, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι, δεν έχουν γλυκιά γεύση, ο ανθρώπινος οργανισμός τα επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται και τη ζάχαρη. Επομένως, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του British Medical Journal, όσοι έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν αλκοόλ σε περιορισμένα επίπεδα ή και καθόλου.

Νιτρικά Άλατα

Μελέτες έχουν δείξει πως τα νιτρικά άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και για την ενίσχυση του χρώματος σε ορισμένα τρόφιμα, συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Επίσης, πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι μπορεί να αλλοιώσουν τα βακτήρια του στομάχου και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διπολικής διαταραχής.

Με πληροφορίες από CNBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο παράξενος ήταν»: O δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Τech & Science / Ο «παράξενος» δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Σε κάθε πλευρά του σώματός του υπήρχαν αγκάθια μήκους περίπου 30 εκατοστών, ενσωματωμένα στα πλευρά, χαρακτηριστικό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε κανένα άλλο σπονδυλωτό, ζωντανό ή εξαφανισμένο
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Τech & Science / Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Έξαρση της νόσου των Λεγεωνάριων στο Χάρλεμ με έξι νεκρούς και πάνω από 100 κρούσματα - Πώς οι επιστήμονες ερευνούν δεκάδες πύργους ψύξης στη Νέα Υόρκη για να εντοπίσουν τη θανατηφόρα πηγή του βακτηρίου
LIFO NEWSROOM
Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Τech & Science / Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, με τους ίδιους να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική τους υγεία
LIFO NEWSROOM
Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» που κάνει το λίπος να καίει θερμίδες

Τech & Science / Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» για απώλεια βάρους

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους - Προηγούμενη έρευνα έχει υπονοήσει ότι ένα συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά μέχρι τώρα ο ρόλος του δεν ήταν σαφής
LIFO NEWSROOM
Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Τech & Science / Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Ερευνητές ανασυνθέτουν ψηφιακά τα πρόσωπα από σκελετούς 2.500 ετών στην Ινδία, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία και τις αρχαίες ρίζες των πρώτων κατοίκων της Νότιας Ινδίας
LIFO NEWSROOM
Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Τech & Science / Η φωτορύπανση αλλάζει τις συνήθειες των πουλιών: Ξαγρυπνούν έως και μία ώρα παραπάνω στις πόλεις

Έρευνα δείχνει ότι τα πουλιά σε περιοχές με φωτορύπανση μένουν ξύπνια έως και μία ώρα περισσότερο την ημέρα - Πώς επηρεάζονται τα είδη και γιατί η αλλαγή αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες
LIFO NEWSROOM