Επιστήμονας του Χάρβαρντ εξηγεί: 5 τροφές που «τροφοδοτούν» την απώλεια μνήμης και τον κίνδυνο κατάθλιψης

Επιστήμονας του Χάρβαρντ εξηγεί: Οι τροφές που «τροφοδοτούν» την απώλεια μνήμης και τις ψυχικές διαταραχές Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Στην αυξημένη πιθανότητα απώλειας μνήμης και εμφάνισης ψυχικών διαταραχών από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, αναφέρεται επιστήμονας του Χάρβαρντ, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που προκαλούν στον οργανισμό.

Η Δρ. Uma Naidoo, που εξειδικεύεται στην διατροφική ψυχιατρική και διδάσκει στο τμήμα ιατρικής του Harvard, παρουσιάζει τις τροφές που μπορούν να «τροφοδοτήσουν» τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα συνιστά την αποφυγή τους, προκειμένου να ενισχυθεί η υγεία του εγκεφάλου και της κριτικής μας σκέψης.

Πρόσθετα σάκχαρα

Όπως εξηγεί η επιστήμονας στο CNBC, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, ένα είδος ζάχαρης, ώστε να πραγματοποιήσει τις κυτταρικές λειτουργίες. Ωστόσο, η διατροφή με υψηλό επίπεδο ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη.

Παρότι ο καθένας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει στις γυναίκες λιγότερα από 25 γρ. πρόσθετης ζάχαρης ημερησίων και στους άνδρες κάτω από 36 γρ.


Τηγανητά

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 18.000 άτομα, έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση τηγανητών φαγητών συνδέεται με χαμηλότερη επίδοση στη μάθηση και στις διεργασίες της μνήμης. Τα φαγητά αυτά προκαλούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή, μία άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 715 ατόμων έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα τηγανητά φαγητά εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη.


Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Παρά το γεγονός πως τα τρόφιμα με υψηλό επίπεδο υδατανθράκων, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι, δεν έχουν γλυκιά γεύση, ο ανθρώπινος οργανισμός τα επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται και τη ζάχαρη. Επομένως, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του British Medical Journal, όσοι έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν αλκοόλ σε περιορισμένα επίπεδα ή και καθόλου.

Νιτρικά Άλατα

Μελέτες έχουν δείξει πως τα νιτρικά άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και για την ενίσχυση του χρώματος σε ορισμένα τρόφιμα, συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Επίσης, πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι μπορεί να αλλοιώσουν τα βακτήρια του στομάχου και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διπολικής διαταραχής.

Με πληροφορίες από CNBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM