Εμβόλιο AstraZeneca: Στο 74% η αποτελεσματικότητα– Κανένας θάνατος εμβολιασμένου σε μεγάλη δοκιμή

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο 74% η αποτελεσματικότητα– Κανένας θάνατος εμβολιασμένου σε μεγάλη δοκιμή Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη της Covid-19 με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται σε 83,5% για τους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα 74% είναι κάπως χαμηλότερη από το ποσοστό 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%.

Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, όπως αναφέρει το Reuters, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι.

Η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή της λοίμωξης από κορωνοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Για «ευχάριστη έκπληξη» έκανε λόγο η δρ Άνα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και επεσήμανε ότι το εμβόλιο «ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας». Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Έπειτα από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία.

Η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής - παρά επείγουσας - άδειας για το εμβόλιο της. Μια κίνηση που θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά επειδή η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προ καιρού κυριαρχούν τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer).

Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ